Thursday, May 31, 2012

Borówkowe Naleśniki


jakby to powiedzieć  ... inspiracją do tych naleśników był nie kto inny tylko mój sierściuch. I w tym momencie już słyszę mojego męża na temat mojego tzw. bzika na punkcie kota. Ale co tam ...zawsze miałam słabość do "sierści" i chyba tak już zostanie. Tak więc moja kotka kończy w tym tygodniu rok (brzmi to trochę idiotycznie, ale to chyba te moje instynkty macierzyńskie ;)), więc pomyślałam sobie, że trzeba to w jakiś sposób uczcić - wprawdzie kot naleśników nie zje, ale Pani całkiem chętnie. A kluczem w tym całym pomyśle była Borówka, bo tak się wabi kotka. Tak więc zapraszam na moją wersję Borówkowych Naleśników.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe (ok.7-8 naleśników)
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • ok. 10 łyżek mąki
  • 150 g borówek
Nadzienie serowe
  • 300 g sera białego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka borówek

Wykonanie:

Z wyżej wymienionych składników na ciasto miksujemy blenderem borówki z niewielką ilością mleka, a resztę składników mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Na końcu dodajemy zmiksowane borówki i z tak przyrządzonego ciasta smażymy naleśniki. Uważamy, by naleśniki nie przypiekły się za bardzo, bo wtedy tracą piękny borówkowy kolor :) A to połowa sukcesu tych naleśników.
Ser biały należy utrzeć z cukrem i śmietaną - najlepiej blenderem, co zlikwiduje ewentualne grudki. Takim serem można smarować naleśniczki ... lub dodać jeszcze trochę całych borówek (im mniejsze tym lepiej) dla wzbogacenia smaku i kolorytu .... i tak powstałym serkiem smarować naleśniki.
Bardzo owocowe i słodkie naleśniki można udekorować cukrem pudrem, bitą śmietaną lub owocami.

Saturday, May 26, 2012

Karczochy Nadziewane



Muszę się przyznać, że nie tak dawno natknęłam się na to warzywko - kupiłam po prostu z czystej ciekawości i cóż... nawet polubiłam. Chyba przyznacie, że można je zaliczyć do bardziej "wyrafinowanych"  warzyw, bo żeby je w końcu zjeść to trochę trzeba się namęczyć :) A "przystrzyżonym" karczoszkiem to raczej ciężko się najeść ... przez co idealnie pasuje do francuskiej kuchni.

Długo się zastanawiałam jak je przyrządzić, ale czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze - tak więc zrobiłam dwie wersje : karczochy nadziewane pieczarkami oraz karczochy nadziewane tuńczykiem. Idealne rozwiązanie na imprezy  lub jako gorąca przekąska.

Składniki:
  • 4 karczochy
  • 200 g sera żółtego ( ja użyłam mozarelli)
Farsz pieczarkowy
  • 500 g drobno posiekanych pieczarek
  • łyżeczka lubczyku
  • oliwa z oliwek lub masło
  • sól, pieprz

Farsz tuńczykowy
  • puszka tuńczyka w oleju
  • łyżka parmezanu
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Powyższe składniki farszów wymieszać (pieczarki uprzednio podsmażyć na łyżce oliwy, a tuńczyka odsączyć z zalewy).
Jeżeli nie wiecie jak oczyścić karczcochy obejrzyjcie ten krótki filmik, dobrze pokazuje jak to zrobić : http://www.youtube.com/watch?v=WAEGnsZ36cY
Tak przygotowane karczoszki przekrawamy na połówki, wrzucamy do wody zakwaszonej cytrynką aby nie ściemniały i gotujemy ok.20-25 minut. Przecedzamy i napełniamy przygotowanymi farszami, a na wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy w 170 stopniach ok.15 minut (wystarczy żeby ser się przytopił) i możemy serwować.

Tuesday, May 22, 2012

Jeżynowy Mus


Ten lekki deserek powstał w efekcie "sprzątania lodówki" - kupione na promocji jeżynki domagały się niezwłocznej konsumpcji. Lekki i niezbyt słodki mus idealny na upalne dni.

Składniki:
  • 450 g sera ricotty
  • ok.150g czarnych jeżyn
  • 4 łyżki cukuru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:

Ser przełożyć do blendera i miksować minutkę tak żeby zlikwidować jakiekolwiek grudki. Następnie zmiksowac jeżyny razem z 2 łyżkami cukru na jednolity sos. Sos jeżynowy wymaga przetrzenia przez sitko, bowiem zawiera drobne pesteczki, które nie są najprzyjemniejsze podczas degustacji :). Tak przetarty sos możemy połączyć z ricottą. Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru  na sztywno i delikatnie ją łączymy z masą serowo-jeżynową.  Na dnie salaterek możemy wrzucić kilka jeżynek dla podkreślenia ich smaku i wypełniamy musem aż po brzegi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.Wierzch deserku możemy udekorować polewą czekoladową lub sosem jeżynowym. Smacznego!!

Sunday, May 20, 2012

Brokułowy Krupnik


Ta zupa może nie najlepiej pasuje na sezon letni - jest sycąca i bardzo gęsta, ale jak kogoś dopadnie większy głodzik ..... idealna. Delikatny smak brokułów i sycąca kasza to fajne połączenie - zwłaszcza dla brokułomaniaków takich jak ja ;-) ....warta wypróbowania

Składniki (ok.4 porcji):
  • 2 udka lub nóżki z kurczaka
  • 2 brokuły
  • 1 marchew
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 5 łyżek kaszy (ja użyłam pęczak, ale może byc też perłowa)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cebula suszona
Wykonanie:
Zalać kurczaka zimną wodą(ok.2 l) i gotować na małym ogniu, po zagotowaniu zebrać szumowiny i chwilę jescze pogotować - teraz czas na jarzynkę.... Wrzucić pokrojoną w kostkę marchew, podzielone na mniejsze różyczki brokuły, selera i przyprawić obficie solą i pieprzem dla wyrazistości smaku oraz cebulą suszoną. Zwolennicy pietruszki mogą dodać natkę pietruszki( dzięki niej zupa będzie miała piękny zielony kolor). Zupę gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie wystarczająco miękka. Częśc zupy miksuję ( dzięki temu jest gęsta i ma ładny kolor) nie zważając na kaszę i mieszam z resztą zupy. I zabieram się do pałaszowania :)

Saturday, May 19, 2012

Grillowana Ryba pod Pierzynką Szpinakowego Pesto z Dodatkiem Szparagowego Makaronu


....wszędzie wokół robi się zielono, więc dlaczego nie na talerzu? Lekka i aromatyczna propozycja na obiad dla faworytów szpinaku - ze szpinakiem sprawa jest prosta, albo się go kocha albo nienawidzi. Ale jak tu się oprzeć takiej dawce witamin i minerałów (witamina A,C i E + żelazo, magnez i potas)?

Składniki (2 porcje):
  • 2 kawałki ryby
  • 3 garście szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich (lub pinii)
  • 3 łyżki parmezanu
  • oliwa wg uznania
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • ok.200 g makaronu
  • ok.10 zielonych szparagów
  • 2 łyżki świeżej bazyli + 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Szpinak, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę dokładnie zmiksować w blenderze na jednolitą gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przygotować szparagi - odciąć twarde włókniste końcówki szparagów, posypać szczyptą pieprzu ziołowego. Szparagi zgrillować na patelni na odrobinie oliwy.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać odcedzony makaron oraz szparagi i chwilę smażyć. Posypać posiekaną bazylią, przyprawić delikatnie solą i wymieszać. Na sam koniec przygotować rybę, która wymaga grillowania po kilka minut na każdej stronie.

Monday, May 14, 2012

Witam


Moja idea bloga kiełkowała juz od jakiegoś czasu i w końcu się urzeczywistniła. Mogę sie podzielić moimi (i nie tylko, bo uwielbiam próbować przepisy innych) pomysłami kulinarnymi z innymi pasjonatami. Bo chyba tak siebie mogę nazwać - pasjonatką kulinarną. Gotowanie to jedna z moich dwóch pasji (drugą jest joga) i całe szczęście że tak jest, bo z uśmiechem na twarzy mogę wypełniać obowiązki żony ;) Lubię poznawać inne kuchnie, ale szczególną słabość mam do kuchni włoskiej. I dzięki niej poznałam bogactwo ziół w daniach - uwielbiam je stosować w każdej postaci, bo nadają niezwykły aromat i smak potrawom. A oto nam tylko przecież chodzi - JEŚĆ ZE SMAKIEM !!