Wednesday, November 20, 2013

Pieczeń Wołowa z Sosem Śliwkowym

Tym razem post z cyklu "niedzielny obiad" :) .... rozkochałam się ostatnio w śliwkach suszonych, których słodycz jest doskonałym dodatkiem do mięs. Śliwki i wino to para idealna .... i przekonałam się  o tym niejednokrotnie. Przetestujcie sami !

Składniki (na ok.4-5 osób):

  • 1,5 kg pieczeni wołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 rękaw z folii

Mięso wołowe umyć i poobcinać zbędny tłuszczyk. Natrzeć mięso olejem, rozmarynem i pieprzem, a następnie odstawić na min. kilka godzin do lodówki.
Wołowinę wyjąć wcześniej z lodówki, aby ociepliła się (dzięki temu mięso będzie smaczniejsze i usmaży sie równo) do temperatury pokojowej. Nacieramy solą i obsmażamy na patelni na mocnym ogniu. Obsmażony kawałek mięsa przekładamy do rękawa, dorzucamy śliwki i wlewamy wodę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 350F (180C) i pieczemy ok. 1 1/2 h.

Sos Śliwkowy
  • sos powstały z pieczenia mięsa (u mnie ok. 1szklanki)
  • 1-2 śliwki suszone (opcjonalnie)
  • ok. 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki mąki

Po upieczeniu mięsa, ostrożnie wylać sos z rękawa. Sos przelać do blendera i zmiksować na gładko, można go wzmocnić smakowo 1 lub 2 śliwkami suszonymi. Gładki sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy, dolewamy wodę i zagotowujemy, a na końcu dodajemy wino. Gotujemy kilka minut, aby wino odparowało częściowo. Na końcu sos zagęszczamy mąką do żądanej konsystencji.


2 comments:

  1. Hmm.... Cudowne zdjęcie które zachęciło mnie do przygotowania tak niewiarygodnie smacznej potrawy. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem i gomarowską sałatką pińczowską dało niesamowity efekt: połączenie efektywnych smaków :) Ciepło polecam, i życzę udanych wrażeń smakowych.

    ReplyDelete