Monday, February 25, 2013

Flatbread z Karczochami i Paprykami Piquillo


Flatbread to cienkie chrupkie ciasto z dodatkiem soli, oliwy i oczywiście mąki .... z bogatym wierzchem jest dobrym pomysłem na kolację czy lunch. Tym razem w hiszpańskiej wersji z książki "The Tapas Cookbook".

Składniki (4-6porcji ):

Ciasto
  • 400 g mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
Górna warstwa
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g karczochów z puszki
  • 350 g hiszpańskich papryk piquillo ze słoika lub puszki
  • kilka czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto :) tj. połączyć suche składniki, zrobić mały dołeczek i wlać płynne - zagnieść rękoma lub wyrobić robotem. Odstawić ciasto na jakąś godzinę aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę : na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną  cebulę aż sie przyrumieni przez ok. 10 minut, dodajemy posiekane ząbki czosnku i po minucie wyłączamy ogień. Papryki i karczcohy odsączamy z zalewy, papryki kroimy w paski, a karczochy na ćwiartki. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy paprykę i karczochy i wszystko mieszamy. Ja doprawiłam solą i pieprzem, ale można dać ulubione zioła i będzie równie apetyczne.
Po upływie godziny wyrabiamy ciasto przez kilka minut i rozwałkujemy cienko, dopasowujemy do brytfanki - ja użyłam brytfanki o wymiarach 33x23 cm. Piekarnik nagrzać do 200C.  Brytfankę naoliwić, nałożyć ciasto doklejając do brzegów, ciasto posmarować jeszcze cienko oliwą i nałożyć całą zawartość patelni. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.



Thursday, February 21, 2013

Naleśniki Orkiszowe z Musem Bananowym

moja opcja na osłodzenie zimowych obiadów .... mus bananowy nadaje delikatny posmak serkowi, tylko UWAGA należy jeść od razu, bo banany ciemnieją z upływem czasu ....co by nie było zaskoczenia ;)

Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g orzechów laskowych
  • 3 suszone figi
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 3 banany
  • 400 g ricotty lub sera białego
  • syrop klonowy
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę wymieszać razem z orzechami i figami, dodać ciepłe mleko, jajka, wodę mineralną i wszystko razem zmiskować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Z tak powstałej masy smażyć naleśniki na suchej patelni lub jak kto woli na oleju.
Do naszego nadzienia potrzebujemy zmiksować 2 banany i połączyć je z serem, jednego banana pokroić w kostkę i dodać do masy.
Naleśniki smarować nadzieniem i złożyć na ćwiartki. Podawać z syropem klonowym .... lub bez :)

Thursday, February 14, 2013

Walentynkowo.... w kuchni

Zapewne Was już ogarnęła miłosna atmosfera .... pomimo całej tej komercji, nie da się nie lubieć tego święta . Feromony czuć w powietrzu od rana :) Niby dzień jak każdy inny, ale jakoś tak cieplej się robi w okolicy serduszka ... zwłaszcza kiedy ma do kogo bić :)
 
Nawet kawa wyszła dziś Walentynkowa ;) 


Kochać to coś irracjonalnego, to niedzisiejsza fantazja,
coś , czego nie da się wytłumaczyć, 
coś , co nie jest praktyczne, 
coś, co samo w sobie jest swoim jedynym usprawiedliwieniem.
                                       "Małe zbrodnie małżeńskie" E.E.Schmitt

Tuesday, February 12, 2013

Surówka z Brukselki i Słonecznika

Surówka ma tak piękny zielony kolor, że na  talerzu robi się od razu wiosennie :) Jedna z tych lżejszych sałatek, która będzie dobrym akompaniamentem do mięsa. Słonecznik dodaje tego "oleju" surówce, słonego posmaku i oryginalności ...

Składniki:
  • 500 g brukselki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki zielonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek słonecznika + 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Brukselkę poszatkować jak kapustę (ja zrobiłam to za pomocą przystawki w blenderze, co znacznie przyspiesza pracę), odstawić i możemy zacząć przyrządzać dressing. Majonez połączyć z jogurtem, dodać sok i skórkę z cytryny, pokrojoną drobno cebulkę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać brukselkę. Doprawić solą i pieprzem. 
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać z surówką, część można zachować do dekoracji.
Smacznego !


Thursday, February 7, 2013

Tłusty Czwartek refleksyjnie ....

Zapewne już pochłonęliście zacną ilość pączków .... bo ja jestem w trakcie .... chociaż mój Tłusty Czwartek trwa już od soboty. No bo i mnie udzielił się szał pączkowy          i swoją porcję domowych pączków też zrobiłam. Ale że to były moje pierwsze samodzielne pączki, nie przewidziałam wszystkiego i że tak powiem wyszedł z nich "artystyczny nieład" ;)  Po początkowych stresach i złościach optymistycznie się przekonałam, że jak na pierwszy raz nie są takie złe ;)

A teraz siedzę i delektuję się  przy pączkach z budyniem (które uwielbiam !!!) i filiżance kawy i wspominam mój dawny rytuał sobotni, kiedy to pączek był obowiązkowym punktem śniadania .... świeżo przyniesiony przez Mamę z pobliskiego sklepu.

"(...) dzieciństwo jest jedyną porą, która trwa w nas całe życie"
                                                                     Ryszard Kapuściński


P.S. Przyjemnego obżarstwa !!! .... i pamiętajcie, że wymagany jest min. 1 pączek w ten dzień aby nam się darzyło :)

Tuesday, February 5, 2013

Chleb Orkiszowy

To chyba efekt mojej "diety" oraz, że w końcu znalazłam orkisz w sklepie ..... tak, chleb orkiszowy jest dozwolony osobom z grupą krwi A .... a ponadto jest bardzo zdrowy. I jeszcze nieraz go upiękę, bo jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i smaczny ..... z grubszą chrupiącą skórka i mięciutkim środkiem.

Składniki:
  • 500 g orkiszu lub mąki orkiszowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3  łyżki oliwy z oliwek
  • ziarna do posypania

Wykonanie:

Jeżeli macie orkisz należy go zmielić w młynku lub blenderze (co ja też uczyniłam i następnym razem kupię już gotową mąkę :) ) i przesiać przez sito do miski.
Drożdże wymieszać z łyżeczką miodu i rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, wymieszać i wlać do mąki. Pozostałą część wody wymieszać z solą i wlać do mąki - wszystko wymieszać łyżką drewnianą i dolewać po łyżce oliwę. Mieszamy wszystko razem łyżką do połączenia się składników i zwartą kleistą masę wlewamy do foremki (ok. 23x13cm) wytłuszczonej oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 1h.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C - wierzch chlebka smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami siemienia lnianego, sezamu czy płatków owsianych. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.

Chleb posypałam dekoracyjnie ziarnami zbóż, ale dla zachowania leczniczych właściwości orkiszu nie powinno się go łączyć z innymi ziarnami, jak również należy unikać stosowania naczyń aluminiowych oraz z uszkodzoną emalią czy teflonem.

 
 

Chleb domowy