Saturday, March 30, 2013

Wesołego Alleluja !!!

Tęczowych pisanek,
Na stole pyszności,
Mokrego Dyngusa
I wspaniałych gości
Niech to będzie czas uroczy
Życzę miłej Wielkiej Nocy !



Uwelbiam ten rozgardziasz świąteczny .... i trudno mi sobie wyobrazić święta bez domowych wypieków, a przede wszystkim zapachu unoszącego się z kuchni..... w żadnym supermarkecie tego nie kupisz :)
Refleksyjne oczekiwanie świąt wielkanocnych pobudza mnie też do wewnętrznych przemyśleń, a rodząca się za oknem wiosna pobudza do życia i dodaje siły i wiary. 
Z nawału gotowania i pieczenia nie zdążyłam już nic dodać na bloga ... ale po degustacji może opublikuje jakieś małe co nieco :).



Wednesday, March 20, 2013

Rozmarynowy Kurczak z Tymiankowymi Ziemniakami


Przyznam się, że nie miałam wcześniej okazji piec kurczaka, zawsze  gdy miałam całego kurczaka to musiał być rosół. Ale już od jakiegoś czasu krążyła mi ta myśl po głowie, no i w sieci natknęłam się na przepisy kurczaka pieczonego na butelce, co bardzo mnie zaintrygowało. Ale to zostawiam na inny dzień :). W każdym bądź razie piekłam w ceramicznym naczyniu i wyszedł naprawdę dobry - soczysty i aromatyczny, dlatego też chcę się podzielić z Wami tym przepisem. A do tego ziemniaki w skórce obtoczone w tymianku ..... bardzo dobrany duet. Co więcej, odlałam cały sok spod kurczaka i ziemniaków i tym sosem polewaliśmy mięso - masło nadało temu sosowi niepowatarzalny smak.
 
Składniki:
  • 1 kurczak (ok.1,5 kg)
  • 100 g masła
  • 5  ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • ok. 20 ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól

Wykonanie:

Kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i można zacząć przygotowywać rozmarynowe masełko. Miękkie masło zmiksować z drobno posiekanym rozmarynem, ząbkiem czosnku i solą. Tak przygotowanym masełkiem natrzeć dokładnie kurczaka, i nie przejmujcie się jeżeli masło nie będzie się chciało wetrzeć w skórkę, po prostu zostawcie na wierzchu kurczaka (tak jak ja to zrobiłam na zdjęciu) kawałki masła. Najlepiej zastosować bardzo miękkie masło i problem z głowy.
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć (ja nie obierałam) i pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać oliwę z tymiankiem i szczyptą soli i wymieszać dokładnie z ziemniakami. Do naczynia żaroodopornego na samo dno wyłożyć ziemniaki, powsadzać między nimi 4 ząbki czosnku i na wierzch położyć naszego kurczaka - związać mu nogi. Na wierzch można dodatkowo położyć gałązki rozmarynu - przykryć pokrywką. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 190C. Ja piekłam 2h, ale uwaga u mnie pokrywka się nie domykała ze względu na zawartość :) .A mięso sprawdzałam termometrem czy jest gotowe, powinno osiągnąć temperaturę 70 C. W międzyczasie polewamy kilkakrotnie kurczaka sokiem z pieczenia. 20 minut przed końcem odkryć pokrywkę  i przyrumienić kurczaka z wierzchu.
 


Monday, March 11, 2013

Masło Makrelowe z Kolendrą

Od czasu do czasu lubię zjeść rybkę wędzoną, a tym razem leżały tak ładne na sklepowej ladzie, że nie mogłam się oprzeć. A masło makrelowe akurat przywołuje miłe wspomnienia .... w pobliskim Tesco było naprawdę smakowite. Więc dziś smaki dzieciństwa biorą górę ;).

Składniki:
  • 1 makrela wędzona (ok.300g)
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 2 łyżeczki świeżej kolendry
  • pieprz

Wykonanie:

Makrelę należy obrać z ości, połączyć z masłem i posiekaną drobno kolendrą - ja przełożyłam wszystko do blendera i zmiksowałam razem aż składniki się połączą. Na końcu doprawiłam pieprzem, makrela jest słona, więc odpuściłam z solą.
Do chleba lub tostów jest super.

Tuesday, March 5, 2013

Dip Bakłażanowo-Paprykowy


Mój mąż po spróbowaniu ocenił: "hmmm jaka dobra ta pasta z pomidorów i papryki" ....na co mu odrzekłam: " nie ma tam ani grama pomidorów :)".... a w duchu chciałam kąśliwie dodać  "tylko twoje ulubione bakłażany, Skarbie ;P ".
Tak czy inaczej, jest to naprawdę świetna przekąska do małych tostów czy krakersów, a przepis pochodzi z książki z hiszpańskimi przepisami "The Tapas Cookbook".

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190C. Bakłażany i papryki nakłuć widelcem i natrzeć łyżką oliwy dokładnie, położyć do brytfanki i wstawić na 45 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie skórka powinna być już mocno przypieczona miejscami, a miąższ warzyw miękki. Wyjąć i włożyć warzywa do plastikowego woreczka na 15 minut, co ułatwi obieranie warzyw. Po 15 minutach wyłożyć warzywa na ręcznik papierowy co wchłonie nadmiar wody i obrać warzywa: miąższ zachować, a pozbyć się skóry i nasion. Pozostałą część oliwy podgrzać na patelni, dodać miąższ warzyw i podsmażać ok.5 minut, poczym dodać posiekane ząbki czosnku i podgrzewać jeszcze minutę. Wszystko przełożyć do blendera, wlać sok z cytryny, posiekaną kolendrę oraz resztę przypraw - zmiksować na gładką masę. Dip podawać z chlebkiem tostowym lub krakersami ciepły lub w pokojowej temperaturze.
Que aproveche !

Saturday, March 2, 2013

Waniliowe Babeczki z Lawendową Nutą


Przepis na babeczki już dawno powinien zagościć na blogu, bo przecież w Stanach to  chyba najpopularniejsze słodkości. I naprawdę wiele cukierni jest otwieranych tylko z samymi muffinkami, cupcake'ami itd. Bo wariantów i smaków jest nieskończenie wiele. Mój przepis na babeczki zaczerpnęłam z Browneyed Baker z własnym pomysłem na krem lawendowy. 

Składniki (12 babeczek):

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • 2 żółtka w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku waniliowego
Piekarnik ustawić na 180 C. Suche składniki wymieszać razem, wsypać do miski. Dodać masło, jajko, żółtka, śmietanę, olejek waniliowy i wszystko razem zmiksować mikserem aż do połączenia składników. Brytfankę na mufinki wyłożyć papierowymi foremkami i wlewać do nich ciasto (ok. 2/3 wysokości). Piec ok. 20-24 minut, kiedy bedą lekko złotawe na wierzchu.


Krem Lawendowy

  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki lawendy
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 10 łyżek cukru pudru
Lawendę zalać gorącym mlekiem i zaparzać kilka minut. Masło utrzeć z cukrem, wlać odcedzone mleko z lawendy, a lawendę posiekać drobno lub zmielić i dodać do masy. Utrzeć wszystko razem. Przełożyć masę do szprycy i ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.