Monday, January 27, 2014

Oregano


 Jego inna nazwa to dziki majeranek, a w języku greckim oznacza zachwyt i piękno. Wywodzi się z Europy i Środkowego Wschodu, w Polsce występuje dość powszechnie. Najczęsciej kojarzy nam się z kuchnią śródziemnomorską jako nieodłączny dodatek do sosów pomidorowych, pizzy, makaronów .... i jest jednym ze składników ziół prowansalskich. 
Najpopularniejsze odmiany oregano to: aureum (z aromatycznymi i złocistymi liściami), compactum (o ciemnozielonych liściach i ciemnopurpurowych kwiatach), gold tip (ze złotymi wierzchołkami), bristol cross (z różowo-fioletowymi kwiatami i łagodnym smakiem oregano), greek (pikantne i pieprzne w smaku, ma białe kwiaty i dobrze znosi okresy suszy).

Uprawa
Przepuszczalna wilgotna gleba oraz nasłonecznione i ciepłe miejsce są idealne dla tej rośliny. Promienie słoneczne wpływają na intensywność zapachu oregano.
W domowych ogródkach oregano sadzi się wczesną wiosną lub jesienią.
Po zakwitnięciu, należy przyciąć roślinę (kilka cm nad ziemią) pobudzając ją tym do wzrostu. Jest rośliną wieloletnią i odporną na mrozy.

Z czym to się je ?
Najpopularniejszym zastosowaniem oregano jest oczywiście pizza, ale wykorzsytuje się go również do dań z pomidorów i warzyw, pieczonych mięs, makaronów, sosów, ryb, sałat, mozarelli ..... i alkoholi również (wermuty, likiery).
Im dłużej jest gotowane, tym jego zapach jest bardziej intensywny i wyczuwalny w potrawie.
Używa się zarówno świeżych jak i suszonych listków, przy czym suszone są bardziej aromatyczne.

Ciekawostki
  • oregano jest wyjątkowo skuteczne jako środek wykrztuśny, przeciwbakteryjny oraz rozkurczowy
  • wzmacnia system nerwowy i uspokaja
  • napary z oregano stosuje się na bezsenność i reumatyzm
  • nad Morzem Śródziemnym uznawano go za symbol szczęścia, jeśli grób był porośnięty oregano, Grecy wierzyli, że zmarły jest szczęśliwy









Sunday, January 26, 2014

Pączki

Tym razem chciałam Wam polecić okoliczne specjały, które niedawno odkryłam .... PĄCZKI !!! Miłość do pączków przywędrowała ze mną z Polski, ale i tutaj znajduję miejsca z tymi pysznymi słodkościami w wersji amerykańskiej .... czyli z dziurką :)  A to miejsce zrobiło na mnie szczególne wrażenie, no i ten niespotykany wybór smaków .... z kremem czekoladowym, waniliowym, moczone w miodzie, z lukrem waniliowym, red velevet, z kokosem, w orzeszkach ziemnych itp. 
 A ten jest absolutnym hitem .... z  kremem bawarskim .....mniam !!

 .... z kokosem też jest pyszny...





....a ten obok to z borówkami ... i jeszcze raz mniam!




Smaków jest dużo więcej, ale jeszcze nie miałam okazji wszystkich spróbować. W każdym bądź razie polecam to miejsce, a adres podaję poniżej :


Sunday, January 19, 2014

Rozgrzewająca Czekolada z Ajerkoniakiem

Te ostatnie dni dały nam się wszystkim we znaki .... zima tym razem zawitała na całego. Ja nie narzekam, bo jak się patrzy za okno, to uśmiech sam wychodzi na twarz ....jest ślicznie i biało. A jak jeszcze nie trzeba wychodzić z domu (bo już jakieś dobre duszki zajęły się stosem śniegu na chodniku i podjeździe) to już w ogóle super .......... i wtedy można sobie przyrządzić takie małe "co nieco" :)
W takie siarczyste mrozy gorąca czekoladka jest świetna na rozgrzanie zimnych rączek ...a ta szczypta "prądu" tylko wzmocni efekt ;) To moje tegoroczne odkrycie, które warto udokumentować na kolejną zimę.

Składniki:
  • czekolada w proszku (ok. 3-4 łyżeczek)
  • 1 szklanka mleka (krowie, sojowe, migdałowe itp.)
  • 1/4 szklanki ajerkoniaku
  • bita śmietana w sprayu

Wykonanie:

Mleko zagotować lub mocno zagrzać, wymieszać z czekoladą, a na końcu dolać ajerkoniak i wierzch ozdobić odrobiną bitej śmietany.

Thursday, January 16, 2014

Makaron Cytrynowo-Cukinowy z Ziołami

Ciekawa jestem jak Wam się zaczął 2014 rok ? Ja powodów do narzekań nie mam, chociaż zima dała mocno się we znaki przez parę dni ..... ale nosa nie odmroziłam, więc jest pozytywnie :) Rok zaczynam z mocnym postanowieniem WIĘCEJ WARZYW !!! w jadłospisie ..... nie chcę nawet się rozpisywać co mnie ku temu skłonilo, ale jak obejrzycie film "Vegucated" to wszystko wyjaśni. Nie polecm go napewno zagorzałym mięsożercom . 
Mój przepis zaczerpnęłam ze strony Oh My Veggies ..... ciekawy i inspirujący blog vegetariański. Wbrew pozorom, wyszło pyszne i ciekawe w smaku danie .....a jest wyjątkowo szybkie do zrobienia.

Składniki:
  • ok. 200-300 g makaronu (u mnie z brązowego ryżu)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (jeżeli nie macie mielonego, rozcieramy w moździerzu)
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej szałwi
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 2-3 łyżki sera koziego
  • skórka tarta z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić. W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy warzywa: cukinię kroim wzdłuż na cienkie plastry, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, ścieramy skórkę cytrynową.
Kiedy makaron jest ugotowany podgrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię, podsmażamy ok. 5 minut, dodajemy do niej czosnek i zioła i podduszamy kolejne 2-3 minuty. Do cukinii wrzucamy  ugotowany makaron, mieszamy wszystko razem, dosypujemy parmezan, skórkę cytrynową i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy kozim serem. 

Friday, January 10, 2014

Zupa z Grochu Zielonego z Boczkiem

Dużo warzyw, mało płynu i pachnący boczek ..... rozgrzeje niejedną zmarzniętą istotę. Tym razem oparłam się pokusie zmiksowania zupy  :)

Składniki:
  • 8 plastrów boczku pokrojonego w kostkę (ok.2 szklanki)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki grochu zielonego połówki (split peas)
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu
  • 6 szklanek wody

Wykonanie:

Pokrojony boczek wrzucić do garnka i podsmażać ok.8 minut. Nie odlewałam tluszczu spod boczku, posłużył mi jako baza pod zupę zamiast bulionu. Do boczku dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, cebulę, seler, czosnek) i dusimy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy wodę i rozmaryn (rozmaryn roztarłam wcześniej w moździerzu na drobniejsze kawałki). Gotujemy ok.40 minut aż groch będzie miękki i pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Saturday, January 4, 2014

Pasztet z Suszonymi Grzybkami

Podpatrzony u Smacznej Pyzy, pyszny pasztet z dodatkiem suszonych grzybów. Mieszankę przypraw dodałam już wg własnego gustu, i okazał się fajnym kąskiem na świątecznym stole. 
Poza tym domowe wędliny zaczynają mnie wkręcać ...... :)

Składniki (2 keksówki):
  • 400 g boczku surowego
  • 600 g karczku
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 1 mała marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 250 ml grzybów suszonych + 1 łyżka sproszkowanego suszu grzybowego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • smalec, bułka tarta

Wykonanie:

Grzyby zalać 1l gorącej wody i moczyć ok.30 minut. Następnie gotować je ok.30 minut, odcedzić (płyn zachować!) i drobno pokroić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni (bez tłuszczu!), przełożyć do garnka, dodać pietruszkę, marchew, pokrojoną i obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę spod grzybów - dusić do miękkości mięsa. Odcedzić mięso i jarzyny, a w reszcie płynu namoczyć bułkę. W tym czasie obsmażyć wątróbkę na łyżce oleju lub tłuszczu spod obsmażonego wcześniej mięsa. Mieso, wątróbkę i jarzyny zmielić 3 krotnie, odcedzoną bułkę również, dodać przyprawy i wyrobić dokładnie. Dodać jajka i ponownie wyrobić. Posolić, popieprzyć.
Nastawić piekarnik na 180 C (355F). Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą, wyłożyć pasztet i wyrównać wierzch (łyżkę maczać w zimnej wodzie), posypać rozmarynem i tymiankiem. Piec ok.1h  (u Smacznej Pyzy czas był znacznie krótszy,ale ja chciałam aby mój pasztet miał chrupiącą skórkę). Pozostawić pasztet w foremkach do następnego dnia.
Smacznego!