Wednesday, May 21, 2014

Rabarbarowe Crumble

Moje eksperymenty w kuchni ostatnio są rzadkością, dlatego cieszę się, że udało mi się wygospodarować trochę czasu. A tego to mi najbardziej brakuje .... ostatnie zmiany w moim życiu trochę wywróciły mój rytuał domowy.....ale że zmiany są absolutnie pozytywne, to więcej nie narzekam :).
A wracając do mojego deseru, jest pyszny nawet po kilku dniach (mnie nawet bardziej smakował niż świeży)... rabarbar ma konsystencję dżemu a razem z suchą kruszonką jest idealnym połączeniem.

Składniki:
  • 4 łodygi rabarbaru (3-4 szklanki pokrojonego w kostkę)
  • 2/3 szklanki mąki +2 łyżki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g zimnego masła + tłuszcz do foremek
  • ok.8 foremek (ramekin)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190C (375F).
Pokrojony rabarbar wymieszać z 2 łyżkami mąki i cukrem. Foremki natłuścić i wypełnić rabarbarem do połowy.
W misce wymieszać masło, płatki owsiane, cukier brązowy oraz resztę mąki i powstałą kruszonką posypać gęsto rabarbar w foremkach. Wszystko zapiekać ok. 35 minut.
Można dodatkowo posypać na wierzchu cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną.


Rabarbalove

Wednesday, May 7, 2014

Makaron z Sosem Pomidorowo-Bazyliowym z Karczochami

Już dawno mnie tu nie było ... stęsknilam się już za moim gotowaniem, z przyjemnością i frajdą. Nie wiem czy wy też tak macie, ale moje emocje najbardziej odzwierciedlają się na talerzu ....od jakiegoś czasu nic mi nie smakowało, co gotowałam.... a dziś  w końcu przełom :) Ten prosty makaron wyszedł naprawdę pyszny, bo przygotowany z sercem i pozytywną energią. Polecam go głównie tym najbardziej zapracowanym !

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  duża puszka pomidorów (800g)
  • 1 słoik karczochów w marynacie (340 g)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • makaron (rurki, spaghettti, fettucine)

Wykonanie:

Oliwę podgrzać w rondlu, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i podsmażać ok. 3 minuty aż się zeszkli, nastepnie dorzucić 2 posiekane drobno ząbki czosnku i podsmażać kolejną minutę. Następne w kolejności są pomidory, wrucamy pokrojone wcześniej w kostkę razem z sosem oraz dolewamy 1/2 szklanki wody, dusimy na małym ogniu 30 minut, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, octem balsamicznym oraz cukrem. Kiedy sos znacznie zgęstnieje, a pomidory będą się rozpadały dorzucamy poćwiartkowane i odsączone karczochy. Dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy z gazu.
W międzyczasie można ugotować makaron. Gotowy, odcedzamy i mieszamy z parmezanem. Makaron polewamy sosem ... i buon appetito!