Sunday, July 27, 2014

Wegetariańskie Chilli z Soczewicą i Zielonym Grochem

Chilli bez mięsa ... bardzo warzywne ..... to moje smaczki, oczywiście po takiej dawce grochu odchorowałam swoje, ale warto było :)

Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 szklanka grochu zielonego połówki (split peas)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce (ok. 3 szklanek)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka papryczek jalapeno (1-2 łyżki)
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól
  • 5 szklanek wody

Wykonanie:

Soczewicę i groch wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy pomidory w kosteczkę i gotowe wrucamy do garnka z grochem. Seler naciowy, cebulę, papryczki ostre kroimy również w kostkę i odkładamy, a marchewki w plastry lub pólplastry. Całość gotujemy ok. 1h, a jakieś 20 minut przed końcem dodajemy warzywa. Czosnek wyciskamy prosto do garnka. Po 1 h wszystko powinno być miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.


Wednesday, July 16, 2014

Kremowe Smoothie ze Szpinakiem i Awokado

Czasami mi czasu brakuje na przygotowanie porządnego śniadania .... i to jest moja alternatywa: szybka i sycąca. Chyba nie powiecie, że takie śniadanie nie jest odżywcze ;). Zielone smoothie's staram się pochłaniać często, są znacznie zdrowsze niż owocowe: dostarczają energii oraz dużo cennych minerałów (witamina C, A, K, magnez, żelazo), zapobiegając napadom na różne "smaczki". No i ten błonnik działa cuda :).

Składniki (1 porcja):

  • 1/2 awokado
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/2 jabłka (obranego ze skórki)
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do połączenia składników.
Smacznego !

Letnie Orzeźwienie 2014

Thursday, July 10, 2014

Krem z Kapusty z Wkładką Grzybową

W moim przypadku praktyczne wykorzystanie resztek kapusty... a rezultat okazał się calkiem smaczny i treściwy. Do pracy obiad był w sam raz... gęsta, pożywna zupka.

Składniki:
  • 5 szklanek poszatkowanej kapusty
  • 1/2 szklanki suszonych borowików
  • 4 ziemniaki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę, pokrojone ziemniaki i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy zioła i gotujemy do miękkości warzyw.
W międzyczasie grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 1 1/2 szklanki) i gotujemy ok. 20 minut. Kiedy przestygną można pokroić na mniejsze kawałki. A wodę spod grzybków wlewamy do kapusty.
Zupę miksujemy w blenderze. Wlewamy ponownie do garnka, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy ugotowane grzybki. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut, pod koniec dodajemy rozrobioną śmietanę.