Fast-foodowa wersja tortilli ....chipsy zamiast surowych ziemniaków !!! Mnie najbardziej przypadł wierzch tortilli z chrupiącą skórką i wystającymi chipsami. Jako że chipsy i szynka same w sobie są dosć słone, nie dodawałam już soli, ale dla niektórych może być ciut niedosolone.
Składniki (3-4 porcje):
- 8 jaj
- 200 g chipsów o smaku jalapeno
- 200 g szynki
- oliwa
- 3 zielone cebulki
- żeliwna patelnia !
Wykonanie:
Włączyć funkcję opiekania czy grilla w piekarniku.
Rozgrzać patelnię z oliwą i wrzucić na nią pokrojoną w drobną kostkę szynkę i 2 cebulki zielone, podsmażyć kilka minut. W międzyczasie roztrzepać jajka i wrzucić do nich chipsy. Zawartość patelni zalać masą jajeczną i na średnim ogniu trzymać patelnię ok. 8-10 minut aż spód i boki będą gotowe.
Kiedy spód i boki będą zrobione, pozostaje nam tylko zapiec wszystko w piekarniku aż góra będzie gotowa, co zajmie ok. 5 minut. Wierzch tortilli powinien być lekko złotawy i mieć stałą konsystencję. Tej tortilli nie trzeba już przewracać na drugą stronę , co jest dużym plusem :)
Przed podaniem posypać pozostałą cebulką.
Smacznego !
Ale pysznie wygląda! Bardzo ciekawy przepis, ale czy można go robic tylko na żeliwnej patelni?
ReplyDeleteWitaj ! Można użyć innej patelni też, tylko takiej którą można włożyć do piekarnika ...
Deleteoff white outlet
ReplyDeletegolden goose outlet
yeezy
golden goose
bape hoodie outlet
jordans
off white jordan
supreme clothing
golden goose
bape shoes