Niezwykle puszysta i mięciutka babka o intensywnym smaku kokosu. Osobiście nigdy nie byłam zwolenniczką babek piaskowych, ale ta stała się moim faworytem ..... i aż trudno uwierzyć, że znalazłam ją w amerykańskiej książce "Food&Wine Annual Cookbook 2014".
W tym roku postanowiliśmy spędzić święta poza domem, więc uznałam, że chociaż jakąś małą namiastkę wielkanocnych wypieków muszę zachować w domu. Tylko obawiam się, że świąt nie dotrzyma ....już połowa zniknęła pierwszego dnia :).
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/4 szklanki cukru kryształ
- 1 szklanka wiórków kokosowych (słodzonych)
- 7 jaj
- 3/4 szklanki niesłodzonego mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, odstawić.
W dużej misce mieszamy : przesianą makę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i 3/4 szklanki cukru.
Piekarnik nastawiamy na 175C (350F).
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy mikserem i powoli wlewamy olej, mleczko kokosowe i ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy pozostałe 1/2 szklanki cukru i ubijamy jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie sztywna.
Do suchych składników wlewamy miksturę z żołtek, a nastepnie stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając. Kiedy piana będzie całkowicie połączona z masą, wylewamy do foremki i pieczemy 45-50 minut aż do suchego patyczka. Ja studziłam babkę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach kolejne 15-20 minut .... po czym wyjęłam i studziła się w foremce. Ostudzoną babkę wyjęłam z foremki i udekorowałam polewą.
Polewa
- 1/4 szklanki niesłodzonego mleczka kokosowego
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- wiórki kokosowe, migdały do dekoracji
Mleczko podgrzewamy i wtedy mieszamy energicznie z cukrem. Możecie zwiększyć lub zmniejszyć podane składniki, ja bardziej robiłam polewę "na oko" :) .... Polewę wylewamy na babkę i posypujemy wiórkami i migdałami.
No comments:
Post a Comment