Nareszcie się zmobilizowałam zamieścić ten przepis. Ostatnio moja głowa jest zaprzątnięta czym innym... gotowanie poszło na bok, za to wózki, pieluszki, i inne ciążowe tematy pochłaniają cały mój wolny czas. Kruszynka jednym słowem trochę wywróciła moje życie :). Ale nareszcie moje dawne smaki wracają do normy i już mogę pochłaniać moje ukochane indyjskie jedzenie ....
Składniki:
- 1 nieduży kalafior
- 2-3 ziemniaki
- 3 łyżki mrożonego groszku zielonego
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ghee (masła klarowanego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka kasoori methi
- świeża kolendra, sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na małe różyczki.
Pomidora, cebulę, imbir i czosnek zmiksować w blenderze. Rozgrzać tłuszcz i przelać zmiksowaną pastę na patelnię, powoli dodawać kolejno sproszkowane przyprawy. Smażyć kilka minut aż kolor ściemnieje, ok.5 minut.Wówczas dodajemy kalafiora i ziemniaki, wodę, solimy i mieszamy - przykrywamy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Pod koniec wrzucamy zielony groszek, który wymaga dosłownie kilku minut.
Ilość wody można regulować wg upodobań, dodać więcej lub wyparować nadmiar.Na końcu dodajemy pokruszone liście kasoori methi i dusimy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy ogiń i posypujemy świeżą kolendra, podajemy z ryżem lub chlebkami naan.
Robiłam ostatnio podobne curry. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
ReplyDeleteNie indiańska tylko indyjska. Nie jedzą jej Indianie tylko Hindusi.
ReplyDeleteWygląda wspaniale.
ReplyDeleteair jordan
ReplyDeletegolden goose outlet
supreme outlet
hermes birkin
jordan shoes
pg shoes
kyrie 8 shoes
palm angels outlet
bape
supreme hoodie
Goodd post
ReplyDelete