Przepis znalazłam w jednej z tych książek z szybkimi przepisami. Zaintrygowało mnie połączenie makaronu z bułką tartą ... tak więc, długo nie czekałam .... taraaa. Chyba domyślacie się mojej opinii :)
Składniki:
- 300 g makaronu
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 łyżki świeżej szałwi
- 1- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Zagotować wodę na makaron i w międzyczasie można przygotować resztę przepisu tj. podgrzać masło z łyżką oliwy w szerokiej patelni , wycisnąć czosnek na patelnię, dodać grubo posiekaną szałwię - gotować ok. 2 minut i następnie dodać szklankę bułki tartej i podsmażać ok. 3-5 minut aż będzie ona chrupka i złocista.
Nie zapomnijcie wrzcucić makaronu do gotującej się wody i przygotujcie go al dente. Odcedzony makaron należy dodać do zawartości patelni i wymieszać, aż bułka oblepi nasze spaghetti. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać więcej oliwy. Makaron smakuje bezbłędnie z jajkiem w koszulce .... z gotowanymi brokułami ..... lub posypany parmezanem. Ja osobiście polecam wersję z jajkiem.
Jajko, bułka i makaron brzmią super;)
ReplyDeleteJadłam makaron z bułką tartą, ale ciekawi mnie ta szałwia! :)
ReplyDeleterzeczywiście świetny pomysł połączyć makaron z bułką tartą, no i jeszcze szałwią :D dziękuję za przyłączenie się do akcji i pozdrawiam:)
ReplyDeletewypróbowałam ten przepis i dodałam kilka modyfikacji. mmm... :)
ReplyDeletejak najbardziej modyfikacje wskazane dla wzbogacenia indywidualnych walorów smakowych :) .... cieszę się niezmiernie, że przepis przypadł Ci do gustu BrzuszkuŁakomczuszku :)
ReplyDelete