Gotowanie rosołu to swojego rodzaju sztuka .... czas i odpowiednie przyprawy zdziałają cuda w miseczce tej rozgrzewającej zupy ..... a mogą i zniweczyć całą pracę. Niby to taka prosta zupa, a ja zawsze miałam z tym problem .....za każdym razem coś było nie tak. W końcu wypracowałam metodę dla siebie. A dużo ciekawych rzeczy na temat gotowania rosołu dowiedziałam się o TUTAJ.
Jeśli jestescie szczęśliwymi posiadaczami wolnowara (slowcooker) to spróbujcie rosół właśnie w tym garnku....jest pyszny! Przejrzysty i aromatyczny ...jedynym minusem jest ograniczona pojemność garnka.
Ten post postanowiłam udokumentować do własnych celów, żeby nie eksperymentować za każdym razem gotowania rosołu. A może i ktoś skorzysta z mojego przepisu :) A zalet wolnowara jest conajmniej kilka, a najważniejsze że włączamy gar do prądu, nastawiamy czas i tryb ..... i wychodzimy ..... a o szumowaniu też możecie zapomnieć :).
Składniki:
- cały kurczak (1,5-2 kg)
- 8 szklanek wody (oczywiście filtrowanej)
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Nastawiamy wolnowar na 5,5h na niski tryb gotowania, wkładamy wyżej wyszczególnione składniki i zostawiamy na 3 h......
.....po 3h dodajemy:
- 2 łyżki soli
- 3 marchewki (ze skórką)
- korzeń pietruszki
- 1/4 selera (korzeń)
- 1/2 pora
- 1 cebulę (przypiekamy nad palnikiem aby skórka się opaliła)
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek pietruszki i kolendry
- 1/2 łyżeczki lubczyku
...i dolewamy 1-2 szklanki wody ! Gotujemy kolejne 2,5h.
Po tym czasie i mięso i rosół są gotowe. Ale czas możecie zmieniać wg własnych upodobań czy warunków.
Musi być pyszny :) Ja wolnowara nie posiadam, ale taki z garnka też bardzo dobry wychodzi :)
ReplyDeleteJa własnie dziś dostałam swój wolnowar i zamierzam rozpocząć od rosołku właśnie.
ReplyDeletenastawię na całą noc, zobaczymy jaki wyjdzie!!
ReplyDeleteZrobiłem już raz wg tego przepisu i dzisiaj robię znowu. A pewnie w krótce kolejny raz. :-D dzięki za przepis.
ReplyDeleteZrobiłem już raz wg tego przepisu i dzisiaj robię znowu. A pewnie w krótce kolejny raz. :-D dzięki za przepis.
ReplyDeleteZrobiłem już raz wg tego przepisu i dzisiaj robię znowu. A pewnie w krótce kolejny raz. :-D dzięki za przepis.
ReplyDeleteSkorzystam dzis, dzieki!
ReplyDeleteMam pytanie dlaczego cebula i marchewka nioeobierane? Rozumiem że na to pozytywny wpływ na smak?
ReplyDeleteair jordan travis scott
ReplyDeletebirkin bag
kd shoes
goyard
goyard tote bag
off white nike
golden goose shoes
off white
jordan 1 mid
yeezy
golden goose black friday
ReplyDeletebape shoes
chrome hearts outlet