Sunday, April 27, 2014

Kremowa Zupa Pomidorowo-Paprykowa z Koprem Włoskim

Zupa ma niezwykle intensywny smak kopru włoskiego i selera, dzięki czemu nie wymaga dużej ilości przypraw czy nawet soli. Mnie spasowało to połączenie, może i Wam posmakuje :)

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 3 małe łodygi selera naciowego
  • 1 koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 marchewki
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 2 l wody
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy pokrojoną paprykę, koper włoski, seler i czosnek - podsmażamy na większym ogniu ok. 10 minut, a następnie zalewamy wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy całe marchewki i gotujemy  15 minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i wyłączamy gaz.
Kiedy zupa ostygnie, wyjmujemy marchewki, a całość miksujemy dokładnie. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy jogurt naturalny, a marchew kroimy w póltalarki.

No comments:

Post a Comment