W moim przypadku praktyczne wykorzystanie resztek kapusty... a rezultat okazał się calkiem smaczny i treściwy. Do pracy obiad był w sam raz... gęsta, pożywna zupka.
Składniki:
- 5 szklanek poszatkowanej kapusty
- 1/2 szklanki suszonych borowików
- 4 ziemniaki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę, pokrojone ziemniaki i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy zioła i gotujemy do miękkości warzyw.
W międzyczasie grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 1 1/2 szklanki) i gotujemy ok. 20 minut. Kiedy przestygną można pokroić na mniejsze kawałki. A wodę spod grzybków wlewamy do kapusty.
Zupę miksujemy w blenderze. Wlewamy ponownie do garnka, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy ugotowane grzybki. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut, pod koniec dodajemy rozrobioną śmietanę.
No comments:
Post a Comment