Musiałam sprawdzić jak się sprawuje mój nowy gadżet w kuchni ... garnek żeliwny. Jego wielofunkcyjnosć jest bezcenna, ja już się w nim zakochałam .... bardzo trafiony prezent urodzinowy :)
W risotto dominuje smak grzybów podkreślony aromatem ziół oraz pikanterią mięsa, które też sprawia, że danie jest bardziej syte. Szybkie danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 500 g grzybów portobello
- 300 g surowej kiełbasy wieprzowej (we flaku)
- 1 szklanka ryżu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu drobiowego
- po 1/2 łyżeczki pieprzu, tymianku i lubczyku
- natka pietruszki
- parmezan
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na gorącą oliwę wrzucić pokrojoną w plastry kiełbasę (zamiast tej kiełbasy można użyć mięso mielone, tylko należy je ostrzej doprawić i najlepiej uformować z niego kulki) i smażyć aż się przybrązowi. Wyjąć łyżką cedzakową do miski i na tą samą oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili wrzucić pokrojone w plastry grzyby. Smażyć ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią i pod koniec wrzucić posiekany czosnek. Grzyby również wyjąć łyżką cedzakową do tej samej miski co kiełbasa, do garnka dolać oliwy jeżeli jej nie ma za wiele i wsypać szklankę suchego ryżu. Podsmażyć aż się zaszkli, i następnie wlać 1/2 szklanki bulionu - odczekać aż wchłonie i wlewać kolejne pół szklanki aż do końca. Ryż powinien być już miękki, i wtedy dosypujemy przyprawy, odłożone grzyby, kiełbasę i na końcu posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Wymieszać wszystko razem i podawać.
Smacznego !
tez wlasnie chodzi za mna taki garnek i musze w koncu kupic! a risotto wglada pysznie! bardzo dawno nie jadlam takiego z grzybami i chyba musze zrobic
ReplyDeleteGrzyby... to musi być pyszne!
ReplyDelete