W mojej kuchni zupy-kremy są dość częste, i generalnie miksowanie jest na porządku dziennym. Nie jest to może najzdrowszą wersją dla naszego uzębienia, ale dla podniebienia jak najbardziej ..... gęsta, kremowa zupa jest pożywnym startem obiadu :)
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 ziemniak
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka cebuli suszonej
- kilka gałązek świeżej pietruszki lub kolendry
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 łyżek parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sol, pieprz
- 1,5 l wody
- grzanki do zupy
Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora, ziemniaka i seler naciowy przez ok.10 minut. Następnie dolewamy stopniowo wodę (1,5l) i gotujemy całośc aż do miękkości warzyw. Doprawiamy gałką muszkatołową,cebulą suszoną, solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy parmezan i całośc zupy miksujemy w blenderze. Zupę podajemy z grzankami posypaną natką pietruszki lub kolendry.
wspaniała! taka delikatna i lekka.
ReplyDelete