To jedna z moich ulubionych sałatek ... słabość do makaronu przejawia się w każdej formie :). Jest bardzo pożywna, duża ilość pomidorków i karczochów wzbogaca to danie duża dawką warzyw. Lekko kwaskowata w smaku z delikatnym posmakiem parmezanu.
Szkoda, że została tylko pusta miska ..... :(
Składniki (4-5 porcji):
- 2 puszki/ 300g tuńczyka w oleju
- 3 1/2 szklanki / 300g karczochów z puszki lub słoika
- 4 szklanki / 450g ugotowanego makaronu (świderki, kokardki itp.)
- 1 1/2 szklanki / 200g czarnych oliwek
- 2 1/2 szklanki / 400g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 szklanki parmezanu (płatki lub starty na grubych oczkach)
- sól, pieprz
- natka pietruszki (1-2 łyżki)
Wykonanie:
Odsączamy tuńczyka, karczochy i oliwki. Ugotowany, ostudzony makaron przekładamy do miski i dorzucamy do niego tuńczyka i karczochy (karczochy poćwiartkować jeżeli są całe). Oliwki pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Pomidorki przekroić na połówki i połączyć z poprzednimi składnikami. Czosnek wycisnąć (lub bardzo drobno posiekać) bezpośrednio do miski.
Przygotowujemy na końcu dressing: oliwę wlać do małej miseczki, dolać ocet oraz sok z cytryny energicznie przy tym mieszając aż powstanie kremowa konsystencja. Wsypać oregano, sól i pieprz i wymieszać sos. Sałatkę zalać powstałym sosem i wymieszać wszystko razem dokładnie. Na końcu dodać parmezan (wykorzystajcie parmezan w płatkach (shaved) lub starty na grubszych oczkach (shredded), gdyż ten drobny (grated) nie wygląda estetycznie po wymieszaniu z sałatką) oraz posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie).
off white clothing
ReplyDeleteyeezy
kyrie shoes
off white
yeezy shoes
yeezy boost 350
supreme official
kd 14
palm angels t shirt
fear of god hoodie
nike sb dunk high
ReplyDeletehermes sale online
nike off white
Thank You and I have a neat present: Renovation House Company victorian renovation
ReplyDelete