Coś zdrowszego w wydaniu imprezowym....a poza tym dobre....a dobre, bo polskie ;) ... z dedykacją dla wszystkich podjadaczy telewizyjnych :)
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oliwy + łyżka oliwy do smarowania
Wykonanie:
Zimną wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i wcisnąć do wody również ząbek czosnku, odstawić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Dodać bazylię, oregano, sól - wymieszać suche składniki. Dodać oliwę oraz miksturę z koncentratem pomidorowym. Wyrobić wszystko razem rękami lub miskerem do ciasta. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkować na bardzo cienki płat (im cieńsze krakersy tym bardziej kruche i smaczniejsze). Następnie wycinać w dowolne formy (paski,koła) i układać w naoliwionej blaszce, po czym gotowe krakersy smarować odrobiną oliwy z wierzchu i piec ok.3 minut z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 230C (450F).
Dip z Koziego Serka
- 100 g koziego serka (u mnie ziołowy)
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- sól
- oliwa
Wszystkie składniki wymieszać razem (serek powinien być w temperaturze pokojowej), przełożyć do miseczki i można skropić oliwą.
I to się nazywa smaczne chrupanie! ;-)
ReplyDeleteekstra pomysł na zdrowe przekąski na imprezę albo wieczór z przyjaciółmi!
ReplyDelete