Monday, September 30, 2013

Krakersy Pomidorowo-Ziołowe z Dipem z Koziego Serka


Coś zdrowszego w wydaniu imprezowym....a poza tym dobre....a dobre, bo polskie ;) ... z dedykacją dla wszystkich podjadaczy telewizyjnych :)

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy + łyżka oliwy do smarowania

Wykonanie:


Zimną wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i wcisnąć do wody również ząbek czosnku, odstawić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Dodać bazylię, oregano, sól - wymieszać suche składniki. Dodać oliwę oraz miksturę z koncentratem pomidorowym. Wyrobić wszystko razem rękami lub miskerem do ciasta. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie,  rozwałkować na bardzo cienki płat (im cieńsze krakersy tym bardziej kruche i smaczniejsze). Następnie wycinać w dowolne formy (paski,koła) i układać w naoliwionej blaszce, po czym gotowe krakersy smarować odrobiną oliwy z wierzchu i piec ok.3 minut z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 230C (450F).


Dip z Koziego Serka
  • 100 g koziego serka (u mnie ziołowy)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól
  • oliwa
Wszystkie składniki wymieszać razem (serek powinien być w temperaturze pokojowej), przełożyć do miseczki i można skropić oliwą.


2 comments:

  1. I to się nazywa smaczne chrupanie! ;-)

    ReplyDelete
  2. ekstra pomysł na zdrowe przekąski na imprezę albo wieczór z przyjaciółmi!

    ReplyDelete