Można powiedzieć, że to jest indyjska wersja rodzimych sznycelków :)
Składniki (ok.4 porcje):
Kofta:
- 700 g ( 1 1/2lb ) mielonej baraniny
- 1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić imbir i czosnek w równych proporcjach na gładko)
- 1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć. Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 205C (400F). Zapiekać ok. 25-30 minut.
Sos Curry:
- 1 szklanka pasty z cebuli (ja zmieliłam ok. 2-3 cebule w blenderze)
- 1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
- 2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (tomato puree)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła)
- sól
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.
Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu. Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę. Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory. Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut. Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz, poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.
Sos jest dość gęsty, dlatego ja zdecydowałam się dodać trochę wody i dla mnie konsystencja jest dużo lepsza.
Sos jest dość gęsty, dlatego ja zdecydowałam się dodać trochę wody i dla mnie konsystencja jest dużo lepsza.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
jak smakowicie, lubię takie kofty! pyszny sos, podoba mi się połączenie aromatów.
ReplyDelete