Wednesday, September 25, 2013

Risotto Dyniowe


Nie byłam początkowo przekonana do tego dania.... dynia, ryż ? Nie pasowało mi to kompletnie. Ale coś w środku mi podpowiadało, żeby spróbować .... i byłam zaskoczona jak dobre połączenie wyszło. Miękka delikatna dynia  rozpadająca się w ustach lub jeszcze w ryżu nadając mu lekko żółtawy kolor, a do tego rozmaryn aromatyzujący całą potrawą. Parmezan i duża ilość masła też zrobiła swoje - risotto jest bardzo kremowe.
I nie zapomnijcie dodać większej szczypty pieprzu ....polecam :)
Przepis  pochodzi z książki Antonio Varluccio "Vegetables".

Składniki:
  • 600 g / 4 1/2 szklanki świeżej dynii
  • 90 g / 6 łyżek masła 
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu (2 całe, 2 drobno posiekane)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 300 g / 2 szklanki ryżu (j użyłam zwykłego, ale można użyć również arborio)
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego (ja użyłam warzywnego)
  • sól, pieprz 
  • 50 g / 1/3 szklanki parmezanu 

Wykonanie:

Oliwę i 1/3 masła rozgrzać, wrzucić 2 całe gałązki rozmarynu, ząbek czosnku i pokrojonę w kostkę dynię. Smażyć wszystko na średnim ogniu ok.10-15 minut aż dynia zmięknie (Jeżeli chcemy wyczuwalne kawałki dyni w risotto, a nie zmiażdżone wtedy smażymy nie więcej niż 10 minut). Wyciągamy rozmaryn i czosnek i odkładamy dynię. Rozgrzewamy ponownie patelnię z połową reszty masła i dodajmy drobno pokrojoną cebulę, smażymy parę minut żeby zmiękła i wrzucamy ryż. Podsmażamy wszystko kilka minut aż ryż stanie się przezroczysty i wlewamy małymi partiami bulion czekając za każdym razem aż wsiąknie w ryż. W połowie tej czynności wrzucamy dynię (jeżeli wrzucimy na początku dynia rozpadnie się, wybierzcie wersję dla siebie), mieszamy co jakiś czas. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy resztę masła i parmezan i energicznie rozmieszujemy z całą zawartością patelni. Podajemy risotto posypane rozmarynem.

No comments:

Post a Comment