Semifreddo czyli pół-zamrożony jest rodzajem deseru lodowego. Jest to popularny deser we Włoszech, a mój przepis pochodzi z książki Giady de Laurentis "Giada's Family Dinners" z niewielkimi modyfikacjami.
Jak dla mnie, jest to bardziej wykwintna wersja lodów... konsystencja deseru jest kremowa i puszysta, przez co nadaje się on od razu do spożycia. Ciasteczka amaretti i espresso to doskonałe połączenie, i od razu wiemy, że to musi być włoski deser :)
Jak dla mnie, jest to bardziej wykwintna wersja lodów... konsystencja deseru jest kremowa i puszysta, przez co nadaje się on od razu do spożycia. Ciasteczka amaretti i espresso to doskonałe połączenie, i od razu wiemy, że to musi być włoski deser :)
Składniki (ok.6 porcji):
- 1 opakowanie ciastek amaretti (200g)
- 2 łyżki wina Marsala
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 8 żółtek
- 1/3 szklanki espresso
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- szczypta soli
- folia plastikowa
- olej
Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku i razem z ciastkami przełożyć do blendera i razem z winem Marsala zmiksować do połączenia się składników. Małą keksówkę (23x13 cm) posmarować olejem i wyłożyć folią plastikową znacznie większą niż blaszka (później przykryjemy wierzch masy folią). Na spód blaszki wyłożyć masę ciastkową i rozłożyć równomiernie - schłodzić w lodówce.
Zaparzyć espresso i schłodzić. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, przełożyć żółtka, schłodzone espresso i zmiksować składniki. Następnie musimy masę miksować na rondelku z gotującą się wodą tak, aby dno nie dotykało wody - masę należy ubijać aż stanie się gęsta i kremowa (ok.5-10 minut). Masę odstawić do miski z lodem i schłodzić. W tym czasie musimy ubić kremówkę z pozostałym cukrem (1/4 szklanki) i do już schłodzonej masy dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Musimy pamiętać w tym przepisie, aby składniki były zbliżonej temperatury, bo w przeciwnym razie nasz deser może się nie udać. Całą masę wyłożyć na spód z ciastek, przykryć wystającymi brzegami folii i wsadzić do zamrażarki na min. 8h aż do stężenia.
No comments:
Post a Comment