Saturday, January 4, 2014

Pasztet z Suszonymi Grzybkami

Podpatrzony u Smacznej Pyzy, pyszny pasztet z dodatkiem suszonych grzybów. Mieszankę przypraw dodałam już wg własnego gustu, i okazał się fajnym kąskiem na świątecznym stole. 
Poza tym domowe wędliny zaczynają mnie wkręcać ...... :)

Składniki (2 keksówki):
  • 400 g boczku surowego
  • 600 g karczku
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 1 mała marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 250 ml grzybów suszonych + 1 łyżka sproszkowanego suszu grzybowego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • smalec, bułka tarta

Wykonanie:

Grzyby zalać 1l gorącej wody i moczyć ok.30 minut. Następnie gotować je ok.30 minut, odcedzić (płyn zachować!) i drobno pokroić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni (bez tłuszczu!), przełożyć do garnka, dodać pietruszkę, marchew, pokrojoną i obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę spod grzybów - dusić do miękkości mięsa. Odcedzić mięso i jarzyny, a w reszcie płynu namoczyć bułkę. W tym czasie obsmażyć wątróbkę na łyżce oleju lub tłuszczu spod obsmażonego wcześniej mięsa. Mieso, wątróbkę i jarzyny zmielić 3 krotnie, odcedzoną bułkę również, dodać przyprawy i wyrobić dokładnie. Dodać jajka i ponownie wyrobić. Posolić, popieprzyć.
Nastawić piekarnik na 180 C (355F). Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą, wyłożyć pasztet i wyrównać wierzch (łyżkę maczać w zimnej wodzie), posypać rozmarynem i tymiankiem. Piec ok.1h  (u Smacznej Pyzy czas był znacznie krótszy,ale ja chciałam aby mój pasztet miał chrupiącą skórkę). Pozostawić pasztet w foremkach do następnego dnia.
Smacznego!

No comments:

Post a Comment