Friday, January 10, 2014

Zupa z Grochu Zielonego z Boczkiem

Dużo warzyw, mało płynu i pachnący boczek ..... rozgrzeje niejedną zmarzniętą istotę. Tym razem oparłam się pokusie zmiksowania zupy  :)

Składniki:
  • 8 plastrów boczku pokrojonego w kostkę (ok.2 szklanki)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki grochu zielonego połówki (split peas)
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu
  • 6 szklanek wody

Wykonanie:

Pokrojony boczek wrzucić do garnka i podsmażać ok.8 minut. Nie odlewałam tluszczu spod boczku, posłużył mi jako baza pod zupę zamiast bulionu. Do boczku dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, cebulę, seler, czosnek) i dusimy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy wodę i rozmaryn (rozmaryn roztarłam wcześniej w moździerzu na drobniejsze kawałki). Gotujemy ok.40 minut aż groch będzie miękki i pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

3 comments:

  1. Szykujemy z M ta zupke,
    pozniej napiszemy jak nam
    wyszla I smakowala,
    t

    ReplyDelete
  2. Pycha, barddzzzoooo dobra zupa,
    szczegolnie na ta pore roku - M z T

    ReplyDelete
  3. ta zupa jest naprawde wspaniala dopiero na drugi dzien jak wszystko przejdzie boczkiem,
    pycha, polecam - t

    ReplyDelete