Widok kaktusa na półce sklepowej za każdym razem mnie intrygował. Niby miałam do czynienia z aloesem, ale napewno nie byly to kulinarne przygody. Zawsze kiedy jakieś oparzenie miało miejsce (a tych mam bez liku) aloes byl niezastąpiony .... dlatego nie dziwcie się, że byłam sceptyczna co do jego kulinarnych walorów. Smak kaktusa jest raczej mdły i bezszmakowy, ale z innymi owocami smakuje wybornie i nie można zapomnieć o jego zdrowotnych korzyściach:
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz cholesterol
- wzmacnia odporność
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- przyspiesza okres rekonwalescencji
W tym wydaniu połączenie kaktusa i melona daje super orzeźwienie, a winogrona osładzają. Świetny napój na upalne dni.
Składniki (2 porcje):
- 300 g melona zielonego
- 100 g aloesa
- 100 g zielonych winogron (bez pestek)
- 1 banan
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 łyżeczka nektaru z agawy
Wykonanie:
Zanim zmiksujemy koktajl należy przygotować owoce: melona obrać i pokroić na mniejsze kawałki, aloes obrać ze skórki i pozostawić tylko miąższ, winogrona obrać ze skórki, banana obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować - można dorzucić parę kostek lodu.
Pić natychmiast!
Pić natychmiast!
Kaktusowy koktajl? Chciałabym go spróbować :) Musi być pyszny, lubię takie egzotyczne smaki.
ReplyDeleteTak, kaktus sam z sobie nie zachwyca - przynajmniej mnie ;) Ale jako dodatek sprawdza się znakomicie. Taki koktajl musi być pyszny :)
ReplyDeleteair jordan travis scott
ReplyDeletebirkin bag
kd shoes
goyard
goyard tote bag
off white nike
golden goose shoes
off white
jordan 1 mid
yeezy