!!! Marynata z ryby nazywana potocznie mlekiem tygrysim uważana jest za świetny specyfik na tzw. kaca.
...i nie zapomnijcie, że ceviche jest HOT !!!
- 1-1 1/2 kg ryby białej (dorsz, tilapia, krewetki, flądra)
- 20 limonek (ok.2 szklanki soku)
- 2 czerwone cebule
- 3 duże pomidory
- 6 papryczek serrano lub jalapeno
- pół pęczka kolendry (4 kopiate łyżki)
- 1 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Rybę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do pojemnika. Limonki poprzecinać na połówki i wycisnąć z nich sok - powinno wyjść ok. 2 szklanek i zalać rybę powstałym sokiem. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. W tym czasie można kilka razy przemieszać rybę.
Gdy ryba już będzie prawie gotowa (powinna być biała, niektórzy twierdzą że jest "ugotowana"), można przystąpić do kolejnych czynności : miąższ pomidora pokroić w drobną kostkę (pozbyć się pestek), cebulę również w drobną kostkę, a z papryczek usunąć ostre nasiona i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do ryby, wymieszać. Kolendrę posiekać drobno i dodać do ryby. Wymieszać dokładnie, doprawić solą i wstawić ponownie do lodówki na minimum 30 minut. Ta przepyszna meksykańska przekąska najlepiej smakuje z chipsami tortilla lub tostadas.
bardzo ciekawy pomysł, fajnie brzmi ta "surowa ryba", oryginalnie!
ReplyDeletebez wątpienia oryginalna i warta wypróbowania, bo efekt jest przepyszny
DeleteCeviche jest wspaniale !!!!
ReplyDeleteWlasne sobie przypomnialam, ze wieki ceviche nie jadlam. Warto wyprobowac.
ReplyDeletegiannis antetokounmpo shoes
ReplyDeletebape
supreme new york
supreme
off white clothing
golden goose
bape sneakers
supreme clothing
golden goose sneakers
adidas yeezy