Tuesday, August 7, 2012

Ceviche

Ceviche to tradycyjne danie krajów Ameryki Południowej. Głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z limonki, który to zmienia teksturę ryby tak że smakuje jak ugotowana. Wszystko za sprawą kwasu cytrynowego.  Jednak nie ulegajmy mylnemu złudzeniu - ryba jest surowa, dlatego należy zachować szczególną staranność w wyborze ryby - musi być świeża !

!!! Marynata z ryby nazywana potocznie mlekiem tygrysim uważana jest za świetny specyfik na tzw. kaca.

...i nie zapomnijcie, że ceviche jest HOT !!!


Składniki (dla 10-14 osób)
  • 1-1 1/2 kg ryby białej (dorsz, tilapia, krewetki, flądra)
  • 20 limonek (ok.2 szklanki soku)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 duże pomidory
  • 6 papryczek serrano lub jalapeno
  • pół pęczka kolendry (4 kopiate łyżki)
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Rybę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do pojemnika. Limonki poprzecinać na połówki i wycisnąć z nich sok - powinno wyjść ok. 2 szklanek  i zalać rybę powstałym sokiem. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. W tym czasie można kilka razy przemieszać rybę.
Gdy ryba już będzie prawie gotowa (powinna być biała, niektórzy twierdzą że jest "ugotowana"), można przystąpić do kolejnych czynności : miąższ pomidora pokroić w drobną kostkę (pozbyć się pestek), cebulę również w drobną kostkę, a z papryczek usunąć ostre nasiona i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do ryby, wymieszać. Kolendrę posiekać drobno i dodać do ryby. Wymieszać dokładnie, doprawić solą i wstawić ponownie do lodówki na minimum 30 minut. Ta przepyszna meksykańska przekąska najlepiej smakuje z chipsami tortilla lub tostadas.

5 comments: