Tuesday, July 31, 2012

Sałatka Tortellini

Przepis na tą sałatkę dostałam od pewnej Włoszki, która kiedyś poczęstowała mnie taką sałatą ... i zasmakowała mi :) Po małych modyfikacjach zrobiłam własną wersję. Można w niej znaleźć niesamowite bogactwo smaków .... bazylia, parmezan, pecorino, salami.... 
Polecam tą sałatę na letnie grille i przyjęcia - jest dośc lekka i orzeźwiająca dzięki sporej ilości rukoli i bazylii. No i nie ma w niej ciężkich majonezowych dressingów.

Składniki (6-8 porcji):
  • 3 papryki czerwone
  • 100 g marchwi
  • 100 g salami (najlepiej włoskie)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g tortellini z serem
  • 200 g rukoli
  • 5 łyżek bazylii
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki pecorino
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie (identycznie jak pierogi), odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostudzenia.
Paprykę czerwoną i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a marchew, salami i bazylię w paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki (chyba że ktoś woli całe).
Parmezan i pecorino zetrzeć na drobnej tarce.
Powyższe składniki przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać. Dodać pieprzu i wycisnąć sok z cytryny. Cytryna jest dowolna, dodaje lekkiej kwasowości sałatce, ale powoduje również że rukola  jest lekko oklapnięta. Tak więc wybór należy do Was. Wszystko dobrze wymieszać, żeby smaki się połączyły. A na sam koniec wrzucić rukolę i bardzo delikatnie wymieszać. Schładzać w lodówce co najmniej 30 minut.


1 comment: