Przepis na tą sałatkę dostałam od pewnej Włoszki, która kiedyś poczęstowała mnie taką sałatą ... i zasmakowała mi :) Po małych modyfikacjach zrobiłam własną wersję. Można w niej znaleźć niesamowite bogactwo smaków .... bazylia, parmezan, pecorino, salami....
Polecam tą sałatę na letnie grille i przyjęcia - jest dośc lekka i orzeźwiająca dzięki sporej ilości rukoli i bazylii. No i nie ma w niej ciężkich majonezowych dressingów.
Składniki (6-8 porcji):
- 3 papryki czerwone
- 100 g marchwi
- 100 g salami (najlepiej włoskie)
- 1 średnia czerwona cebula
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 400 g tortellini z serem
- 200 g rukoli
- 5 łyżek bazylii
- 3 łyżki parmezanu
- 2 łyżki pecorino
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie (identycznie jak pierogi), odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostudzenia.
Paprykę czerwoną i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a marchew, salami i bazylię w paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki (chyba że ktoś woli całe).
Parmezan i pecorino zetrzeć na drobnej tarce.
Powyższe składniki przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać. Dodać pieprzu i wycisnąć sok z cytryny. Cytryna jest dowolna, dodaje lekkiej kwasowości sałatce, ale powoduje również że rukola jest lekko oklapnięta. Tak więc wybór należy do Was. Wszystko dobrze wymieszać, żeby smaki się połączyły. A na sam koniec wrzucić rukolę i bardzo delikatnie wymieszać. Schładzać w lodówce co najmniej 30 minut.
Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie (identycznie jak pierogi), odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostudzenia.
Paprykę czerwoną i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a marchew, salami i bazylię w paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki (chyba że ktoś woli całe).
Parmezan i pecorino zetrzeć na drobnej tarce.
Powyższe składniki przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać. Dodać pieprzu i wycisnąć sok z cytryny. Cytryna jest dowolna, dodaje lekkiej kwasowości sałatce, ale powoduje również że rukola jest lekko oklapnięta. Tak więc wybór należy do Was. Wszystko dobrze wymieszać, żeby smaki się połączyły. A na sam koniec wrzucić rukolę i bardzo delikatnie wymieszać. Schładzać w lodówce co najmniej 30 minut.
Lubie takie lekkie, zielone salatki.
ReplyDelete