Szałwia jest rośliną wieloletnią osiągającą wysokość 30 do 70 cm. Jej smak jest cierpkawy, "orzeźwiający" i kamforowy przez co jest bardzo intensywna. Występują różne odmiany szałwi, jedne z najczęściej spotykanych to Common Garden Sage, Berrgarten, Curly, Tricolor. Poszczególne gatunki wyróżniają się liśćmi i kwiatami, które nie występują we wszystkich odmianach.
Szałwia pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, a w Polsce stosuje się ją już od kilkuset lat. Uprawiana jest głównie w Europie Środkowej i Południowej.
Uprawa
Szałwia najlepiej rośnie na żyznej glebie o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Podłoże powinno być dobrze spulchnione i wilgotne. Jeśli chodzi o miejsce to winniśmy wybrać nasłonecznione i ciepłe. Nasiona szałwi siejemy w marcu, a na przełomie kwietnia i maja przesadzamy roślinkę do gruntu. Podlewamy, gdy roślina ma przesuszoną ziemię.
Liście szałwi zbieramy na początku maja tuż przed kwitnieniem, najlepiej w czasie suchej pogody i w południe. Następnie roślinę ścinamy krótko nad podłożem.
Z czym to się je?
W kulinarii używamy świeżych lub suszonych liści szałwi zebranych tuż przed kwitnieniem kiedy aromat jest najsilniejszy. Wykorzystuje się ją jako dodatek do farszów, potraw mięsnych (cielęcina, wątróbka, wieprzowina, baranina, drób), marynat, twarożku. Doskonale komponuje sie z kapustą, grochem, pomidorami, czosnkiem i cebulą.
Szałwia jest najlepsza kiedy dodamy ją w trakcie gotowania, wówczas jej "skórzasta" budowa jest bardziej przyswajalna dla nas, a jej kamforowy smak łagodnieje.
Liście szałwi zbieramy na początku maja tuż przed kwitnieniem, najlepiej w czasie suchej pogody i w południe. Następnie roślinę ścinamy krótko nad podłożem.
Z czym to się je?
W kulinarii używamy świeżych lub suszonych liści szałwi zebranych tuż przed kwitnieniem kiedy aromat jest najsilniejszy. Wykorzystuje się ją jako dodatek do farszów, potraw mięsnych (cielęcina, wątróbka, wieprzowina, baranina, drób), marynat, twarożku. Doskonale komponuje sie z kapustą, grochem, pomidorami, czosnkiem i cebulą.
Szałwia jest najlepsza kiedy dodamy ją w trakcie gotowania, wówczas jej "skórzasta" budowa jest bardziej przyswajalna dla nas, a jej kamforowy smak łagodnieje.
Ciekawostki
- W średniowieczu uważano szałwię za afrodyzjak, a arabscy uczeni twierdzili że jej spożywanie przedłuża życie
- Szałwia ma nieocenione właściwości lecznicze: poprawia pracę układu pokarmowego (łagodzi bóle brzucha i wzdęcia, poprawia pracę jelit i pobudza wytwarzanie żółci), działa bakteriobójczo (stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz ropne zapalenie dziąseł) , obniża poziom cukru we krwi
- Nie zaleca sie kobietom w ciąży spożywania szałwi gdyż ma działanie poronne i zmniejsza laktację
http://www.wikipedia.org, http://www.artkulinaria.pl, http://www.swiatkwiatow.pl
u mnie w tym roku szałwia rośnie jak szalona ;] pozdrawiam
ReplyDeleteszkoda że ja nie mam takiego szczęścia :( .... na moim kuchennym parapecie nie chce coś rosnąć ;)
Deletecurry 9
ReplyDeletebape outlet
jordan 1 high
golden goose
golden goose
off white
palm angels
steph curry shoes
off white
supreme outlet
kyrie irving
ReplyDeletekyrie 7
fear of god outlet