Szybka i łatwa do przygotowania potrawa, a przy tym ciekawa w smaku. A to głównie dzięki szałwi, która wnosi specyficzne walory smakowe.
Składniki (3-4 porcje):
- 300 g młodego szpinaku
- 7 plastrów boczku
- 1 cebula
- 1 1/2 szklanki bulionu z kury
- 3 łyżki świeżej szałwi + 1 łyżeczka suszonej
- 3 łyżki parmezanu + łyżka do dekoracji
- 300 g spaghetti
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię - smażyć kilka minut żeby się trochę wytopił i był bardziej chrupki. Do lekko podsmażonego boczku dorzucić posiekaną cebulę i kolejno dusić ok. 4 minut. Wlać bulion z kury i posiekaną szałwię i zagotować wszystko, po czym dodać umyty szpinak (ja nie kroiłam go, tylko użyłam młodego szpinaku, którego liście są mniejsze i bardziej sprężyste). Wszystko gotować dosłownie 2-3 minuty, bo tyle wymaga szpinak żeby był gotowy. Sos jest dość rzadki, więc na samym końcu dodaję 3 łyżki parmezanu, dzięki czemu konsystencja i smak są dużo lepsze. Doprawić delikatnie solą i mocniej pieprzem.
Bardzo lubię szałwię. Fajny pomysł na smaczną pastę;)
ReplyDeletepozdrawiam serdecznie
Malwinna
Wygląda smakowicie. Szpinak uwielbiam. Makaron także - w każdej postaci...Na pewno wypróbuję przepisik...
ReplyDeletePozdrawiam
"Klub pod chochelką"