Już dawno polowałam na przegrzebki ...tylko za każdym razem ich cena mnie odstraszała.
Pamiętam jak spróbowałam ich pierwszy raz .... delikatne mięsko, bardziej zwarte niż tradycyjnej ryby. Ale wyobraźcie sobie ich degustację na 99 piętrze wieżowca w eleganckiej restauracji, gdzie nastrój dodatkowo eksponują świeczki na każdym stoliku. Reasumując .... były pyszne ... i myślę że moje dzisiaj przygotowane też są, więc widelce w ruch ... ;)
Składniki (2porcje):
- 6 przegrzebek
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek świeżej kolendry
- sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy
Wykonanie:
Przegrzebki osuszyć i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Kolendrę posiekać drobno i odstawić, po czym pokroić drobniutko czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i 3 łyżeczki kolendry - po minucie można dołożyć przegrzebki i usmażyć na złoto. Przegrzebki smaży się bardzo krótko, dosłownie kilka minut, więc należy uważać żeby ich nie rozgotować. Najlepiej poznać czy są zrobione, kiedy ich kolor się zmienia z półprzezroczystego na matowy.
Salsa Pomidorowa
- 3 pomidory
- 3 łyżeczki papryczek jalapeno (ja użyłam marynowanych)
- 1 łyżeczka octu sherry
- 3 łyżeczki świeżej kolendry
- sól
Przygotowanie salsy jest super proste .... wystarczy tylko pokroić w drobną kostkę pomidory (wydrążając nasiona ze środka) oraz papryczki, wrzucić razem do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać drobno posiekaną kolendrę. Salsę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się połączyły.
Przegrzebki podawać na salsie z kromeczką grzanki.
Przegrzebki podawać na salsie z kromeczką grzanki.
no i gdzie je znalazłaś?
ReplyDeleteCzy mogę zaprosić Cie do zabawy Lisbster Blog.
ReplyDeleteznalazlam je w lokalnym supermarkecie ... w Chicago. Ale w Polsce napewno tez sa dostepne w wiekszych sklepach .... polecam, bo sa pyszne, nie mowiac juz o prezencji :)
ReplyDelete