Żurawinowa inspiracja, czyli słodkie echo po amerykańskim Św. Dziękczynienia. W tym roku pieczenie indyka pozostawiłam restauracji, a z żurawiny w sklepach została tylko ta suszona ... stąd też moja dzisiejsza propozycja... słodkie i kremowe naleśniki.
Składniki (ok.10 naleśników):
- 1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1 1/2 szklanki wody mineralnej
- 1 jajko
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka do dekoracji
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cztery pierwsze składniki zmiksować ze sobą na jednolitą masę naleśnikową i na samym końcu dodać posiekaną drobno żurawinę i płatki migdałowe w całości. Z powstałej masy smażyć naleśniki na kilku łyżkach oleju.
Nadzienie
- 500 g mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kilka łyżek miodu
Mascarpone wymieszać z cukrem. Każdy usmażony naleśnik posmarować cienko miodem, nałożyć na to łyżkę masy z mascarpone i zwinąć w dowolny sposób. Podawać posypane cukrem pudrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi lub z bitą śmietaną.
Typowo jesienne aromaty i smaki. Te naleśniki muszą być przepyszne :)
ReplyDeleteidealne śniadanie!:)
ReplyDeletebape clothing
ReplyDeletehermes belts
jordan shoes
giannis shoes
hermes outlet
palm angels hoodie
bape clothing
bape shirt
golden goose outlet
golden goose outlet