Tym razem post z cyklu "niedzielny obiad" :) .... rozkochałam się ostatnio w śliwkach suszonych, których słodycz jest doskonałym dodatkiem do mięs. Śliwki i wino to para idealna .... i przekonałam się o tym niejednokrotnie. Przetestujcie sami !
Składniki (na ok.4-5 osób):
- 1,5 kg pieczeni wołowej
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki oleju
- 10 śliwek suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 rękaw z folii
Mięso wołowe umyć i poobcinać zbędny tłuszczyk. Natrzeć mięso olejem, rozmarynem i pieprzem, a następnie odstawić na min. kilka godzin do lodówki.
Wołowinę wyjąć wcześniej z lodówki, aby ociepliła się (dzięki temu mięso będzie smaczniejsze i usmaży sie równo) do temperatury pokojowej. Nacieramy solą i obsmażamy na patelni na mocnym ogniu. Obsmażony kawałek mięsa przekładamy do rękawa, dorzucamy śliwki i wlewamy wodę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 350F (180C) i pieczemy ok. 1 1/2 h.
Sos Śliwkowy
- sos powstały z pieczenia mięsa (u mnie ok. 1szklanki)
- 1-2 śliwki suszone (opcjonalnie)
- ok. 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki mąki
Po upieczeniu mięsa, ostrożnie wylać sos z rękawa. Sos przelać do blendera i zmiksować na gładko, można go wzmocnić smakowo 1 lub 2 śliwkami suszonymi. Gładki sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy, dolewamy wodę i zagotowujemy, a na końcu dodajemy wino. Gotujemy kilka minut, aby wino odparowało częściowo. Na końcu sos zagęszczamy mąką do żądanej konsystencji.
Hmm.... Cudowne zdjęcie które zachęciło mnie do przygotowania tak niewiarygodnie smacznej potrawy. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem i gomarowską sałatką pińczowską dało niesamowity efekt: połączenie efektywnych smaków :) Ciepło polecam, i życzę udanych wrażeń smakowych.
ReplyDeletebapesta shoes
ReplyDeletekd 15
kyrie irving shoes
curry shoes
jordan travis scott
alexander mcqueen
cheap jordans
off white shoes
off white outlet
golden goose