Gęsta, słodkawa zupa, a co najważniejsze ..... rozgrzewająca, dzięki imbirowi. A w jesiennej zupie to chyba najważniejsze :) ...... Dla mnie najlepsza wersja z kleksem śmietany lub jogurtu.
Składniki:
- 500 g młodych marchewek (baby carrots)
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kuminu
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- opcjonalnie: groszek konserwowy, kolendra, jogurt grecki
Wykonanie:
W garnku podgrzać olej i podsmażyć kumin z imbirem (pokrojony w plastry lub starty na tarce), po minucie wsypać marchewki (ja ich nie kroiłam) i podsmażać kolejne 4-5 minut na dużym ogniu. Zawartość garnka podlać wodą i gotować do miękkości warzyw (ok.20 minut), na końcu doprawić solą i pieprzem. Chłodniejszą zupę przelewamy do blendera i miksujemy wszystko dokładnie. Dla mnie zupa była zbyt gęsta i postanowiłam ją jeszcze zabielić jogurtem greckim: do gotującej się wody, wlewamy jogurt rozrobiony w niecałej szklance (ciepłej) wody i zagotowujemy. Smakowo jest też dużo lepsza - redukuje ostry smak imbiru i jest bardziej kremowa.
No comments:
Post a Comment