Ten lekki deserek powstał w efekcie "sprzątania lodówki" - kupione na promocji jeżynki domagały się niezwłocznej konsumpcji. Lekki i niezbyt słodki mus idealny na upalne dni.
Składniki:
- 450 g sera ricotty
- ok.150g czarnych jeżyn
- 4 łyżki cukuru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
Ser przełożyć do blendera i miksować minutkę tak żeby zlikwidować jakiekolwiek grudki. Następnie zmiksowac jeżyny razem z 2 łyżkami cukru na jednolity sos. Sos jeżynowy wymaga przetrzenia przez sitko, bowiem zawiera drobne pesteczki, które nie są najprzyjemniejsze podczas degustacji :). Tak przetarty sos możemy połączyć z ricottą. Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru na sztywno i delikatnie ją łączymy z masą serowo-jeżynową. Na dnie salaterek możemy wrzucić kilka jeżynek dla podkreślenia ich smaku i wypełniamy musem aż po brzegi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.Wierzch deserku możemy udekorować polewą czekoladową lub sosem jeżynowym. Smacznego!!
Wyglada bardzo apetycznie koniecznie i proste do zrobienia co jest bardzo wazne. Musze koniecznie wyprubowac. AK
ReplyDelete