Tuesday, May 22, 2012

Jeżynowy Mus


Ten lekki deserek powstał w efekcie "sprzątania lodówki" - kupione na promocji jeżynki domagały się niezwłocznej konsumpcji. Lekki i niezbyt słodki mus idealny na upalne dni.

Składniki:
  • 450 g sera ricotty
  • ok.150g czarnych jeżyn
  • 4 łyżki cukuru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:

Ser przełożyć do blendera i miksować minutkę tak żeby zlikwidować jakiekolwiek grudki. Następnie zmiksowac jeżyny razem z 2 łyżkami cukru na jednolity sos. Sos jeżynowy wymaga przetrzenia przez sitko, bowiem zawiera drobne pesteczki, które nie są najprzyjemniejsze podczas degustacji :). Tak przetarty sos możemy połączyć z ricottą. Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru  na sztywno i delikatnie ją łączymy z masą serowo-jeżynową.  Na dnie salaterek możemy wrzucić kilka jeżynek dla podkreślenia ich smaku i wypełniamy musem aż po brzegi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.Wierzch deserku możemy udekorować polewą czekoladową lub sosem jeżynowym. Smacznego!!

1 comment:

  1. Wyglada bardzo apetycznie koniecznie i proste do zrobienia co jest bardzo wazne. Musze koniecznie wyprubowac. AK

    ReplyDelete