Saturday, May 26, 2012

Karczochy Nadziewane



Muszę się przyznać, że nie tak dawno natknęłam się na to warzywko - kupiłam po prostu z czystej ciekawości i cóż... nawet polubiłam. Chyba przyznacie, że można je zaliczyć do bardziej "wyrafinowanych"  warzyw, bo żeby je w końcu zjeść to trochę trzeba się namęczyć :) A "przystrzyżonym" karczoszkiem to raczej ciężko się najeść ... przez co idealnie pasuje do francuskiej kuchni.

Długo się zastanawiałam jak je przyrządzić, ale czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze - tak więc zrobiłam dwie wersje : karczochy nadziewane pieczarkami oraz karczochy nadziewane tuńczykiem. Idealne rozwiązanie na imprezy  lub jako gorąca przekąska.

Składniki:
  • 4 karczochy
  • 200 g sera żółtego ( ja użyłam mozarelli)
Farsz pieczarkowy
  • 500 g drobno posiekanych pieczarek
  • łyżeczka lubczyku
  • oliwa z oliwek lub masło
  • sól, pieprz

Farsz tuńczykowy
  • puszka tuńczyka w oleju
  • łyżka parmezanu
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Powyższe składniki farszów wymieszać (pieczarki uprzednio podsmażyć na łyżce oliwy, a tuńczyka odsączyć z zalewy).
Jeżeli nie wiecie jak oczyścić karczcochy obejrzyjcie ten krótki filmik, dobrze pokazuje jak to zrobić : http://www.youtube.com/watch?v=WAEGnsZ36cY
Tak przygotowane karczoszki przekrawamy na połówki, wrzucamy do wody zakwaszonej cytrynką aby nie ściemniały i gotujemy ok.20-25 minut. Przecedzamy i napełniamy przygotowanymi farszami, a na wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy w 170 stopniach ok.15 minut (wystarczy żeby ser się przytopił) i możemy serwować.

2 comments:

  1. Wyglada super. zasze chcialam sprubowac to warzywko i teraz chyba mnie zmotywowalas (niemialam pojecia ze to sie zawywa karczoch - nawet sie cos nowego nauczylam).
    PS. Mama zaprasza do ogrodu na swiezy lubczyk jakbys potrzebowala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No to musze Cię kiedyś zaprosić na nie, a lubczyk chętnie przyjmę .... chociaż powinnaś zachować też dla siebie, bo to naturalny afrodyzjak :)

      Delete