moja opcja na osłodzenie zimowych obiadów .... mus bananowy nadaje delikatny posmak serkowi, tylko UWAGA należy jeść od razu, bo banany ciemnieją z upływem czasu ....co by nie było zaskoczenia ;)
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g orzechów laskowych
- 3 suszone figi
- 400 ml mleka migdałowego
- 100 ml wody mineralnej
- 2 jajka
- 50 g masła
- 3 banany
- 400 g ricotty lub sera białego
- syrop klonowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać razem z orzechami i figami, dodać ciepłe mleko, jajka, wodę mineralną i wszystko razem zmiskować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Z tak powstałej masy smażyć naleśniki na suchej patelni lub jak kto woli na oleju.
Do naszego nadzienia potrzebujemy zmiksować 2 banany i połączyć je z serem, jednego banana pokroić w kostkę i dodać do masy.
Naleśniki smarować nadzieniem i złożyć na ćwiartki. Podawać z syropem klonowym .... lub bez :)
U mnie na pewno zniknęłoby od razu, bo w domu sami fani bananów i wyrobów bananopodobnych:)
ReplyDelete