Flatbread to cienkie chrupkie ciasto z dodatkiem soli, oliwy i oczywiście mąki .... z bogatym wierzchem jest dobrym pomysłem na kolację czy lunch. Tym razem w hiszpańskiej wersji z książki "The Tapas Cookbook".
Składniki (4-6porcji ):
Ciasto
- 400 g mąki chlebowej
- 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki oliwy
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 g karczochów z puszki
- 350 g hiszpańskich papryk piquillo ze słoika lub puszki
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto :) tj. połączyć suche składniki, zrobić mały dołeczek i wlać płynne - zagnieść rękoma lub wyrobić robotem. Odstawić ciasto na jakąś godzinę aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę : na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę aż sie przyrumieni przez ok. 10 minut, dodajemy posiekane ząbki czosnku i po minucie wyłączamy ogień. Papryki i karczcohy odsączamy z zalewy, papryki kroimy w paski, a karczochy na ćwiartki. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy paprykę i karczochy i wszystko mieszamy. Ja doprawiłam solą i pieprzem, ale można dać ulubione zioła i będzie równie apetyczne.
Po upływie godziny wyrabiamy ciasto przez kilka minut i rozwałkujemy cienko, dopasowujemy do brytfanki - ja użyłam brytfanki o wymiarach 33x23 cm. Piekarnik nagrzać do 200C. Brytfankę naoliwić, nałożyć ciasto doklejając do brzegów, ciasto posmarować jeszcze cienko oliwą i nałożyć całą zawartość patelni. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
No comments:
Post a Comment