Naleśniki znowu na tapecie, tym razem w towarzystwie jeżyn .... kwaśno-słodki sos nadaje im głębokiego wyrazu i smaku. A nadzienie serowe ...dość treściwe, mocno waniliowe z kremową nutką mascarpone. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują.
Składniki (ok.10 naleśników):
- 2 szklanki/300g mąki ryżowej
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Z powyższych składników przygotować ciasto na naleśniki i smażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
Nadzienie serowe
- 600 g sera na sernik (3-krotnie zmielonego)
- 200 g mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- laska wanilii
Ser na sernik zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii, a kiedy będzie już masa jednolita dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Nie miksujcie zbyt długo, im bardziej "zwarty" ser tym lepiej.
Sos jeżynowy
- 200 g jeżyn
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki wody
Podane składniki wrzucić do rondelka i doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5-10 minut aż sos zgęstnieje a cukier się rozpuści.
Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zrolować i polać łyżką gorącego sosu. Można również posypać cukrem pudrem lub ozdobić owocami.
Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zrolować i polać łyżką gorącego sosu. Można również posypać cukrem pudrem lub ozdobić owocami.
No comments:
Post a Comment