...mojej awersji do ziemniaków ciąg dalszy :) Szukam ciekawszych i zdrowszych alternatyw ziemniaków. Tarty są z pewnością bardziej reprezentatywne, dlatego stanowią dobre rozwiązanie na kolację w małym gronie. Liczę, że i wy je lubicie. Moja tarta jest sycąca i delikatna w smaku, ostrości dodaje ser żółty, także dodajcie go wg własnych upodobań.
- 300 g/ 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie pełnoziarnista 3 zboża Lubelli)
- 150 g/ 11 łyżek masła + 1łyżka do smażenia
- 3 łyżki zimnej wody
- 4 jajka
- 2 kabanosy cielęce
- 3 pory
- 150 ml śmietany
- 100 g/ 1 szklanka sera cheddar
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- suszona cebula
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę, zimne masło, 1 jajko, wodę i szczyptę soli wrzucić do miski i wyrobić ciasto mikserem z przystawką do ciasta lub najzwyczajniej rękami. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na 1h.
W międzyczasie przygotowujemy farsz : Kabanosy pokroić w plastry i podsmażyć na łyżce masła, kiedy będą już rumiane dodać pokrojone w półplastry pory i dusić aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę (średnica 31 cm/12 cali) wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika (185C/ 365F), aby ciasto się podpiekło. Przygotowujemy ostatnią część nadzienia : 3 jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser cheddar (lub inny ostrzejszy w smaku), 1 łyżeczkę tymianku, szczyptę soli i pieprzu. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz z kiełbasy i porów i to zalewamy miksturą z jajek. Wierzch posypujemy suszoną cebulą i pozostałą łyżeczką tymianku - wstawiamy do piekarnika na ok.20-25 minut aż masa się zetnie.
W międzyczasie przygotowujemy farsz : Kabanosy pokroić w plastry i podsmażyć na łyżce masła, kiedy będą już rumiane dodać pokrojone w półplastry pory i dusić aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę (średnica 31 cm/12 cali) wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika (185C/ 365F), aby ciasto się podpiekło. Przygotowujemy ostatnią część nadzienia : 3 jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser cheddar (lub inny ostrzejszy w smaku), 1 łyżeczkę tymianku, szczyptę soli i pieprzu. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz z kiełbasy i porów i to zalewamy miksturą z jajek. Wierzch posypujemy suszoną cebulą i pozostałą łyżeczką tymianku - wstawiamy do piekarnika na ok.20-25 minut aż masa się zetnie.
mniami..az pachnie ze zdjecia
ReplyDelete