Pachnąca koperkiem aż do znudzenia lekka sałatka ..... można serwować ją jako dodatek obiadowy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.... Na imprezie grillowej też znajdzie swoje miejsce. Polecam, bo wykonanie jest banalnie proste.
Składniki (6-8 porcji):
- 200 g kapusty czerwonej
- 700 g kapusty białej
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki koperku
- pieprz
Wykonanie:
Obie kapusty poszatkować, posolić i odstawić na 30 minut aż zmięknie. W tym czasie można przygotować sos: wrzucić koperek do blendera (tudzież drobno posiekać nożem) i kiedy będzie gotowy wlać pozostałe składniki, czyli śmietankę i zwykłą śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz. Odstawić. Kapustę delikatnie przepłukać (jeżeli będzie zbyt słona) i osuszyć z nadmiaru płynu. Wrzucić do miski i zalać sosem - wymieszać dokładnie wszystko.
Wygląda super :)
ReplyDelete