Sunday, June 24, 2012

Nadziewane Portobello


Nie wiem czy mieliście okazję kiedyś smakować grzybków Portobello, bo ja od pierwszego razu się w nich zakochałam. Przypominają mi grzyby leśne - ich smak jest dużo bardziej intensywny niż pieczarki. A do lasu nie trzeba chodzić, bo są tuż za rogiem .... ;)

Połączenie kiszki (tudzież krupnioku śląskiego) z grzybami był strzałem w dziesiątkę. Smakuje rewelacyjnie ..... ale tylko dla miłośników wiejskich podrobów. Idealne jako ciepła przystawka lub lekki lunch podany razem z zieloną sałatą.

Zrobiłam dwa rodzaje farszów, oba tak samo dobre, więc wybór zostawiam już Wam.

Składniki:

Farsz I - kiszka (4 grzyby)
  • 4 grzyby Portobello
  • 400 g kiszki
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • pieprz
  • łyżka tłuszczu
  • natka pietruszki
Farsz II - krupniok (2 grzyby)
  • 2 grzyby Portobello
  • 120 g krupnioku śląskiego
  • pieprz
  • 6 nóżek grzybów Portobello
  • łyżka tłuszczu
  • prażona cebulka
Prażona cebulka
  • 1 1/2 cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
Drobno pokrojoną cebulę obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju aż do zrumienienia.

Wykonanie:

Grzyby Portobello należy dokładnie oczyścić - nóżki oderwać i zachować do farszu, a kapelusze delikatnie umyć (nie obierać ze skórki). Delikatnie posmarować  zewnetrzną stronę kapeluszy olejem lub oliwą i odłożyć na brytfankę wyłożoną folią aluminiową.
Przygotowanie farszów jest równie proste.
Farsz I: Podsmażyć kiszkę na tłuszczu i gdy już będzie prawie gotowa dodać szpinak. Podsmażać 2 minuty aż szpinak zwiędnie i doprawić mocno pieprzem.
Farsz II: Nóżki z 6 grzybów obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju lub oliwie ok. 10 minut i wrzucić krupniok. Wszystko razem podsmażać ok.4 minut.
Ustawić piekarnik na 180 stopni. Farszami napełniać grzyby i ułożyć na brytfance. Zapiekać ok. 15-20 minut. Po wyjęciu grzyby z farszem krupniokowym udekorować prażoną cebulką, a pozostałe zieloną pietruszką.


1 comment: