Nie wiem czy mieliście okazję kiedyś smakować grzybków Portobello, bo ja od pierwszego razu się w nich zakochałam. Przypominają mi grzyby leśne - ich smak jest dużo bardziej intensywny niż pieczarki. A do lasu nie trzeba chodzić, bo są tuż za rogiem .... ;)
Połączenie kiszki (tudzież krupnioku śląskiego) z grzybami był strzałem w dziesiątkę. Smakuje rewelacyjnie ..... ale tylko dla miłośników wiejskich podrobów. Idealne jako ciepła przystawka lub lekki lunch podany razem z zieloną sałatą.
Zrobiłam dwa rodzaje farszów, oba tak samo dobre, więc wybór zostawiam już Wam.
Składniki:
Farsz I - kiszka (4 grzyby)
- 4 grzyby Portobello
- 400 g kiszki
- 2 garście świeżego szpinaku
- pieprz
- łyżka tłuszczu
- natka pietruszki
- 2 grzyby Portobello
- 120 g krupnioku śląskiego
- pieprz
- 6 nóżek grzybów Portobello
- łyżka tłuszczu
- prażona cebulka
- 1 1/2 cebuli
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby Portobello należy dokładnie oczyścić - nóżki oderwać i zachować do farszu, a kapelusze delikatnie umyć (nie obierać ze skórki). Delikatnie posmarować zewnetrzną stronę kapeluszy olejem lub oliwą i odłożyć na brytfankę wyłożoną folią aluminiową.
Przygotowanie farszów jest równie proste.
Farsz I: Podsmażyć kiszkę na tłuszczu i gdy już będzie prawie gotowa dodać szpinak. Podsmażać 2 minuty aż szpinak zwiędnie i doprawić mocno pieprzem.
Farsz II: Nóżki z 6 grzybów obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju lub oliwie ok. 10 minut i wrzucić krupniok. Wszystko razem podsmażać ok.4 minut.
Ustawić piekarnik na 180 stopni. Farszami napełniać grzyby i ułożyć na brytfance. Zapiekać ok. 15-20 minut. Po wyjęciu grzyby z farszem krupniokowym udekorować prażoną cebulką, a pozostałe zieloną pietruszką.
bape clothing
ReplyDeletehermes belts
jordan shoes
giannis shoes
hermes outlet
palm angels hoodie
bape clothing
bape shirt
golden goose outlet
golden goose outlet