Po przygotowaniu tej potrawki na obiad byłam zdumiona intensywnością sosu pomidorowego idealnie doprawionego anchovies oraz delikatnym smakiem kurczaka. NIEBO W GĘBIE. Przepis ten wypatrzyłam na stronce www.kwestiasmaku.com , której nawiasem mówiąc jestem ogromną fanką, i napewno nieraz zagości na moim stole .... tym bardziej że mój małżonek pokochał tego kurczaczka.
Składniki (ok.5 porcji):
- 7 nóżek kurczaka
- 250 ml passaty pomidorowej
- 125 ml czerwonego wina
- 150 ml bulionu z kurczaka (intensywnego)
- 4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku w łupinkach
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- skórka starta z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Czerwoną paprykę, oregano, skórkę cytrynową czosnek oraz oliwę wymieszać razem i dokładnie posmarować nóżki tą marynatą. Patelnię dobrze rozgrzać i obsmażyć każdą nóżkę po ok. 3 minuty na każdej stronie. Passatę pomidorową, wino, bulion oraz rozdrobnione anchovies połączyć razem i wlać na patelnię z kurczakiem - doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zawartość patelni przełożyć do naczynia do zapiekania, dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek oraz listki laurowe. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminową i wstawić kurczaka do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok. 45 minut, a kolejne 15 minut już bez pokrywki czy folii.
Podawać z chlebem, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!!!
Niebo w gębie mało powiedziane. Potrawa pochłonięta nie wiadomo kiedy, a ten kolor i smak sosu pomidorowego zawdzięcza tylko dzięki dodaniu passaty z gomaru (Pomidori), która zmieniła tę obiadek w naprawdę kunsztowny rarytas. Polecam bardzo :)
ReplyDelete