Ostro-kwaśno-słodkawa zupa z dużą ilością makaronu ... trawa cytrynowa i sos sojowy nadaje fajnego orientalnego posmaku ...a ostre papryczki dopełniają ją nutką pikanterii. Osobiście uwielbiam tą zupę, jak tylko jestem w tajskiej restauracji to dla mnie jest to pozycja #1 ... spotkałam się z różnymi wersjami tej zupy, ale nuta smakowa łączy je wszystkie ... tak więc nie ociągałam się jak tylko natknęłam się na ten przepis w książce (Thai Cooking Judy Williams str. 60)
Składniki:- 6 tajskich zielonych papryczek chile
- 12 suszonych grzybów shitake
- 4 łodygi trawy cytrynowej
- 1 limonka
- 7 szklanek bulionu warzywnego
- 10 łyżek octu ryżowego
- 200 g kasztanów jadalnych w puszce
- 200 g makaronu vermicelli
- 4 łyżki tajskiego słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka zwykłego sosu sojowego
- zielona cebulka do przybrania
Wykonanie:
Grzyby shitake przekroić na połówki i zalać gorącą wodą - odstawić na 1 godzinę. W międzyczasie posiekać drobno papryczki (bez nasionek) i połączyć z octem ryżowym - miskturę odstawić. Makaron vermicelli zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min aż zmięknie i odcedzić.
Bulion wlać do garnka i zagotować - dodać grzyby, makaron, przepołowioną trawę, odcedzone kasztany jadalne, sosy sojowe, sok z limonki i wszystko razem zagotować. Na samym końcu dodać papryczki z octem ryżowym i pogotować kilka minu aż smaki się połączą (można zmniejszyć ilość octu ryżowego, jeżeli nie jesteście zwolennikami zbyt kwaskowatych dań).
Uwielbiam takie zupy. Już samo oglądanie zdjęć sprawia przyjemność.
ReplyDeleteAh mogę wpaść na miseczkę? Muszę wypróbować tych kasztanów :) Pozdrawiam!
ReplyDeletez przyjemnością się podzielę :)) ... Alisz, kasztany nie mają jakiegoś wyrazistego smaku, ale są chrupkie i soczyste .... hmm chyba trochę przypominają mi naszą rodizmą kalarepkę :) ... no i wk uchni azjatyckiej są niezastapione
ReplyDeleteGdzie można kupić suszone shitake? I jeszcze jedno pytanie, sądzisz, że można użyć świeżych?
ReplyDeleteNie mam pojecia gdzie w Polsce można je dostać, napewno kupisz online http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=suszone+shitake
ReplyDeleteJeżeli masz suszone grzyby, myślę że będzie dobry substytut :)