Tuesday, September 11, 2012

Tajska TOM YAM



Ostro-kwaśno-słodkawa zupa z dużą ilością makaronu ... trawa cytrynowa i sos sojowy nadaje fajnego orientalnego posmaku ...a ostre papryczki dopełniają ją nutką pikanterii. Osobiście uwielbiam tą zupę, jak tylko jestem w tajskiej restauracji to dla mnie  jest to pozycja #1 ... spotkałam się z różnymi wersjami tej zupy, ale nuta smakowa łączy je wszystkie ... tak więc nie ociągałam się jak tylko natknęłam się na ten  przepis w książce (Thai Cooking Judy Williams str. 60)
 
 
Składniki:

  •  6 tajskich zielonych papryczek chile
  • 12 suszonych grzybów shitake
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • 7 szklanek bulionu warzywnego
  • 10 łyżek octu ryżowego
  • 200 g kasztanów jadalnych w puszce
  • 200 g makaronu  vermicelli
  • 4 łyżki tajskiego słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka zwykłego sosu sojowego
  • zielona cebulka do przybrania

Wykonanie:

Grzyby shitake przekroić na połówki i zalać gorącą wodą - odstawić na 1 godzinę. W międzyczasie posiekać drobno papryczki (bez nasionek) i połączyć z octem ryżowym - miskturę odstawić. Makaron vermicelli zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min aż zmięknie i odcedzić.  
Bulion wlać do garnka i zagotować  - dodać grzyby, makaron, przepołowioną trawę, odcedzone kasztany jadalne, sosy sojowe, sok z limonki i wszystko razem zagotować. Na samym końcu dodać papryczki z octem ryżowym i pogotować kilka minu aż smaki się połączą (można zmniejszyć ilość octu ryżowego, jeżeli nie jesteście zwolennikami zbyt kwaskowatych dań).

5 comments:

  1. Uwielbiam takie zupy. Już samo oglądanie zdjęć sprawia przyjemność.

    ReplyDelete
  2. Ah mogę wpaść na miseczkę? Muszę wypróbować tych kasztanów :) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. z przyjemnością się podzielę :)) ... Alisz, kasztany nie mają jakiegoś wyrazistego smaku, ale są chrupkie i soczyste .... hmm chyba trochę przypominają mi naszą rodizmą kalarepkę :) ... no i wk uchni azjatyckiej są niezastapione

    ReplyDelete
  4. Gdzie można kupić suszone shitake? I jeszcze jedno pytanie, sądzisz, że można użyć świeżych?

    ReplyDelete
  5. Nie mam pojecia gdzie w Polsce można je dostać, napewno kupisz online http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=suszone+shitake
    Jeżeli masz suszone grzyby, myślę że będzie dobry substytut :)

    ReplyDelete