Danie z serii jednogarnkowych .... mięso, soczewica i mnóstwo warzyw sprawiają, że jest ono bardzo pożywne i sycące. Słodkawo-pikantny smak to zasługa czerwonej pasty curry, gorczcycy i soczewicy.
Kilkaset lat temu soczewica uchodziła za pożywienie biedoty, a dziś coraz częściej dostrzega się jej wartości odżywcze i zaczyna gościć na naszych stołach. A w szczególności na stołach wegetarian, gdyż zawiera dużo białka, a również kwas foliowy, żelazo, wapń.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 łyżeczka gorczcycy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso
- 1 szklanka soczewicy
- 2 łodygi selera naciowego
- 400 g małych marcheweczek (baby carrots)
- 1 cebula
- 6 średnich czerwonych ziemniaków
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć gorczycą, gałką muszkatołową i solą zmiekszającą - odstawić na kilka godzin. Następnie obsmażyć na oleju na dużym ogniu. Przełożyć do garnka, zalać ok. 3 szklankami wody i dusić 1-1 1/2 h pod przykryciem. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso dać łyżkę pasty curry, podsmażyć i przełożyć do mięsa. Po upływie podanego czasu mięso powinno być już bardziej miękkie i wtedy możemy dołożyć soczewicę, dusić kolejne 1/2 h. W tym czasie pokroić warzywa na mniejsze dowolne kawałki (seler w kostkę, marchewki na pół, ziemniaki w ćwiartki (nie obierać), cebulę w paski) - wymieszać je razem i również podsmażyć na łyżce oleju na patelni i po 1/2 h dodać do gulaszu. Należy kontrolować ilość wody w gulaszu, gdyż soczewica wchłania sporo wody, i dolać jeżeli potrzeba. Gulasz gotować jeszcze 20-30 minut aż warzywa będą miękkie, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki.
off white outlet
ReplyDeletegolden goose outlet
yeezy
golden goose
bape hoodie outlet
jordans
off white jordan
supreme clothing
golden goose
bape shoes
goyard outlet
ReplyDeleteoff white outlet
off white t shirt