Kremowy seledynowy sos .... wygląda całkiem niewinnie, ale potrafi zakręcić w nosie !!! Można by powiedzieć, że to odpowiednik naszego rodzimego sosu chrzanowego .... tylko zdecydowanie bardziej ostry. Ostre wasabi i delikatne mięso łososia to dobrane połączenie .... a śmietanka niweluje ostry smak wasabi, więc nie zrażajcie się, tylko poprostu spróbujcie. A gwarantuję wam, że nie będziecie żałować :)
- 2 filety łososia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki wasabi
- 100 ml śmietanki kremówki
- mały korzeń imbiru
- szczypta soli
Wykonanie:
Łososia delikatnie przyprawić solą i natrzeć świeżym imbirem z obu stron, włożyć go na rozgrzaną patelnię i zgrillować.
W międzyczasie przygotowujemy sos wasabi : masło rozgrzewamy w rondelku i gdy się roztopi dodajmy wasabi, chwilę podsmażając. Mieszać nieustannie i po chwili wlewać stopniowo śmietankę, roztrzepując wasabi z płynem aż do połączenia. Trzymać na ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia sosu. Wówczas mozemy zdjąć z ognia i polać nim gotowego łososia.
ciekawe połączenie ;]
ReplyDeleteCiekawy pomysł na sos - podoba mi się.
ReplyDeletesmak jest również ciekawy ... tak więc zachęcam do spróbowania :)
ReplyDeleteuwielbiam wasabi...mysle wiec ze to wspaniale polaczenie!
ReplyDelete