Witajcie w Nowym Roku !!! Te ostatnie dni roku zawsze są zabiegane i pełne świątecznych przygotowań .... święta już za nami, ale mam nadzieję, że optymizm i pozytywna aura świąt będzie trwać cały rok .... czego życzę Wam i sobie :)
Dołączam przepis na tą rozgrzewającą zupę w towarzystwie słono-pikantnych krakersów ... musimy się rozgrzewać w te chłodne zimowe dni.
Przepis na krakersy pochodzi z książki Giady de Laurentis "Giada's Kitchen". Są bardzo kruche, słone od sera i pikantne dzięki pieprzowi cayenne .... co osobiście w nich lubię :) Ich kształt można spokojnie nazwać "artystycznym nieładem", ale współgra to fajnie z kremową "uporządkowaną" zupą :).
Dołączam przepis na tą rozgrzewającą zupę w towarzystwie słono-pikantnych krakersów ... musimy się rozgrzewać w te chłodne zimowe dni.
Przepis na krakersy pochodzi z książki Giady de Laurentis "Giada's Kitchen". Są bardzo kruche, słone od sera i pikantne dzięki pieprzowi cayenne .... co osobiście w nich lubię :) Ich kształt można spokojnie nazwać "artystycznym nieładem", ale współgra to fajnie z kremową "uporządkowaną" zupą :).
Zupa z Suszonych Pomidorów:
- słoik suszonych pomidorów w oliwie (240 g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 1/2 l wody
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru
Odsączyć pomidory z zalewy i pokroić w paski - oliwę zachować. Na łyżce oliwy ze słoika podsmażyć pomidory ok. 5 minut, seler i pod koniec dodać ząbek czosnku. Zalać wszystko 1,5 l wody, dodać bazylię i gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować w blenderze i podawać z "kleksem" śmietany i krakersami.
Krakersy Pecorino (ok. 12-15 sztuk):
- 1 szklanka sera Pecorino Romano (drobno startego)
- 1 szklanka mąki
- 150 g masła
- po 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i czarnego grubo mielonego
- sól
Ser połączyć z przyprawami i połączyć z miękkim masłem, a na samym końcu dodawać partiami mąkę. Masa będzie krucha i łatwo będzie się sypać. Łyżką lub rękami formować nieduże kulki, które następnie spłaszczać już na gotowej brytfance. Piec w temperaturze 350 stopni ok. 15 minut.
Krakersy po wyjęciu z piekarnika stwardnieją , także nie przejmujcie się jak będą miękkie.
No comments:
Post a Comment