... czyli bułki z koprem włoskim. To sycylijski specjał pieczony na Dzień Św. Marcina, podawane do wina z kiełbasą lub serem. Jak dla mnie, ciekawa wersja bułeczek, zioła kopru włoskiego nadają niezwykle ziołowy aromat. Przepis pochodzi z książki "Regional Italian Cuisine Cookbook" Hess, Schinharl, and Salzer.
Składniki (ok.5-6 bułeczek):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ziół kopru włoskiego
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g=1 1/2 łyżeczki)
- 1 - 1 1/4 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito i połączyć z koprem włoskim i solą. Drożdże wsypać do garnuszka i zalać ok. 1/4 szklanki ciepłej wody ( <43 C), nie może być zbyt gorąca bo zepsuje drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka minut aż sie zapienią. Następnie drożdże wlać do mąki, dolewać stopniowo resztę wody i zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Wyrobione ciasto odstawiamy na jakieś 3h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy suchą ściereczką. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje "bułkowe", formujemy bułki i odstawiamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 245 stopni C i po upływie godziny wkładamy bułki do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.
No comments:
Post a Comment