Saturday, May 19, 2012

Grillowana Ryba pod Pierzynką Szpinakowego Pesto z Dodatkiem Szparagowego Makaronu


....wszędzie wokół robi się zielono, więc dlaczego nie na talerzu? Lekka i aromatyczna propozycja na obiad dla faworytów szpinaku - ze szpinakiem sprawa jest prosta, albo się go kocha albo nienawidzi. Ale jak tu się oprzeć takiej dawce witamin i minerałów (witamina A,C i E + żelazo, magnez i potas)?

Składniki (2 porcje):
  • 2 kawałki ryby
  • 3 garście szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich (lub pinii)
  • 3 łyżki parmezanu
  • oliwa wg uznania
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • ok.200 g makaronu
  • ok.10 zielonych szparagów
  • 2 łyżki świeżej bazyli + 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Szpinak, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę dokładnie zmiksować w blenderze na jednolitą gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przygotować szparagi - odciąć twarde włókniste końcówki szparagów, posypać szczyptą pieprzu ziołowego. Szparagi zgrillować na patelni na odrobinie oliwy.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać odcedzony makaron oraz szparagi i chwilę smażyć. Posypać posiekaną bazylią, przyprawić delikatnie solą i wymieszać. Na sam koniec przygotować rybę, która wymaga grillowania po kilka minut na każdej stronie.

1 comment:

  1. Aneta,

    Blog wyglada super :) Teraz tylko pozostaje Ci testowac nowe potrawy na mnie i publikowac wpisy o nich. Powodzenia.

    ReplyDelete