Tuesday, August 21, 2012

Shawarma z Baraniny z Sosem Tahini


Smak orientu .... hmmm ... jeszcze czuje ten posmak w ustach. Ja podałam moją shawarmę z ryżem jako danie obiadowe , ale można też podawać w chlebkach pita z dodatkiem świeżych warzyw.

Składniki (2-3 porcje):

Shawarma
  • 600 g baraniny (w moim przypadku łopatka)
  • 1-2 cebule (wg upodobań)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól (ok.1/2 łyżeczki)

Mięso pokroić na dłuższe ale cienkie paski, obcinając tłuszcz i kości. W misce połączyć kumin, oregano, sok z cytryny z oliwą , dodać sól (może być również zmiękczająca do mięsa) i pokrojony drobno lub zmiażdzony czosnek. Marynatę wymieszać z mięsem i odstawić na noc do lodówki. Kilka godzin przed smażeniem lub tuż przed dodać poćwiartkowaną cebulę. Mięso smażyć na oleju na dużym ogniu ok.10 minut. Mięso będzie mocno zrumienione, nawet mogą być gdzieniegdzie zwęglone partie. Ale nie przejmujcie się tym - w smaku będzie pyszne.

Sos Tahini

Tahini zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny i wodą w blenderze na gładką masę. Kiedy masa będzie już jednolita, dodać majonez i delikatnie wymieszać. Sos tahini jest doskonałym dodatkiem do mięsa baraniego...i nie tylko .... jeżeli macie problem z zakupem baraniny lub najzwyczajniej nie przepadacie za tym rodzajem mięsa, każde inne będzie równie dobre .... kurczak, wieprzowina itd.

3 comments:

  1. Aneta a moge sie u was stolowac w okresie remontu ;)

    ReplyDelete
  2. jasne Krzysztof .... miseczka dla "bezdomnego" zawsze sie znajdzie ;)

    ReplyDelete