Friday, October 26, 2012

Papryka Nadziewana Warzywami z Pikantnym Sosem Pomidorowym

Jeszcze parę dni temu objdaliśmy się polskimi łakociami ... a teraz zostały nam tylko wspomnienia ... i kilka zbędnych kilogramów. Czemu wakacje tak szybko mijają ?
Dlatego też mój organizm niemo krzyczy o większą dawkę warzyw .... bo mięsem zostałam dotkliwie napchana w Polsce, a ciężko było odmówić, bo wszystko było pyszne. 
Tak więc postanowiłam, że kilka dni bez mięsa dobrze nam zrobi ...  i zrobiło, bo papryki były smaczniutkie.

Składniki (5 osób):

Papryki faszerowane
  • 5-6 dużych czerwonych papryk
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • 3 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy (400g)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • żółty ser do posypania
Papryki dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż wydrążając nasiona. Zewnętrzną stronę papryki delikatnie natłuścić oliwą i odstawić. Przygotować nadzienie tj. marchewki pokroić w kostkę i ugotować. Ryż, fasolę, marchew, kukurydzę wymieszać dokładnie i doprawić papryką,  solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki dla ładnego kolorytu. Tak przygotowanym farszem możemy napełniać nasze papryki. A na wierzchu posypać żółtym serem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 30 minut, a dopiero pod koniec pieczenia odsłonić aby ser się zapiekł.

Sos Pomidorowy
  • pomidory w puszce (800g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • woda
  • oliwa
  • sól, cukier
Podgrzać oliwę i wrzucić na nią płatki chilli z rozdrobnionym czosnkiem - podsmażać kilka minut. Następnie wlać całą zawartość pomidorów z puszki (pokrojonych oczywiście) i dusić wszystko razem pod przykryciem. Po kilku minutach dolać wody ok. 2-3 szklanek , w zależnosci jaką konsystencję sosu lubicie, doprawić solą i szczyptą cukru i gotować aż do miękkości składników. Ja lubię gładkie sosy, dlatego też po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu wlewam całą zawartość rondelka do blendera i miksuję na jednolitą masę. Dla mnie super :)

No comments:

Post a Comment