
Przyznam się, że nie miałam wcześniej okazji piec kurczaka, zawsze gdy miałam całego kurczaka to musiał być rosół. Ale już od jakiegoś czasu krążyła mi ta myśl po głowie, no i w sieci natknęłam się na przepisy kurczaka pieczonego na butelce, co bardzo mnie zaintrygowało. Ale to zostawiam na inny dzień :). W każdym bądź razie piekłam w ceramicznym naczyniu i wyszedł naprawdę dobry - soczysty i aromatyczny, dlatego też chcę się podzielić z Wami tym przepisem. A do tego ziemniaki w skórce obtoczone w tymianku ..... bardzo dobrany duet. Co więcej, odlałam cały sok spod kurczaka i ziemniaków i tym sosem polewaliśmy mięso - masło nadało temu sosowi niepowatarzalny smak.
- 1 kurczak (ok.1,5 kg)
- 100 g masła
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- ok. 20 ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
Wykonanie:
Kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i można zacząć przygotowywać rozmarynowe masełko. Miękkie masło zmiksować z drobno posiekanym rozmarynem, ząbkiem czosnku i solą. Tak przygotowanym masełkiem natrzeć dokładnie kurczaka, i nie przejmujcie się jeżeli masło nie będzie się chciało wetrzeć w skórkę, po prostu zostawcie na wierzchu kurczaka (tak jak ja to zrobiłam na zdjęciu) kawałki masła. Najlepiej zastosować bardzo miękkie masło i problem z głowy.

Uwielbiam pieczonego kurczaka w towarzystwie pieczonych ziemniaków, zgrany duet:) A co do pieczonego kurczaka na butelce-polecam bardzo gorąco. Piekłam takiego kurczaka na butelce z piwem i wyszedł rewelacyjny.
ReplyDeleteDziękuje za udział w akcji i pozdrawiam.